Μείωση κατά 5,2 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Ιανουάριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 6.374 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 2,7% από 3% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, η πτώση αυτή των καταθέσεων οφείλεται περισσότερο σε τεχνικούς και εποχικούς λόγους, κάτι που φαίνεται από τη μικρότερη μείωση του ετήσιου ποσοστού μεταβολής. Μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται στις επιχειρήσεις και, ειδικότερα, τις ασφαλιστικές εταιρείες (πτώση 3,4 δισ. ευρώ) και σχετίζεται με την τριμηνιαία μεταφορά των αποθεμάτων από τις καταθέσεις σε άλλες επενδύσεις για λόγους αποτίμησης. Η μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 2,1 δισ. ευρώ οφείλεται σε εποχικούς λόγους, καθώς ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ο «φτωχότερος» μήνας, ύστερα από την αύξηση των υπολοίπων λόγω δώρων, αλλά μεγάλων δαπανών την περίοδο των Χριστουγέννων.
Εκπτώσεις χωρίς κέρδη
Πέφτει η αυλαία των φετινών χειμερινών εκπτώσεων αύριο, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, με τον εμπορικό κόσμο να εμφανίζεται προβληματισμένος, μια και το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2024, το οποίο περιλαμβάνει και τις χειμερινές εκπτώσεις, δεν παρουσίασε την ευκταία κίνηση στην αγορά, καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα περιόρισε τις αγορές σε άλλες κατηγορίες ειδών. Αν και τα ποσοστά των εκπτώσεων κυμαίνονταν και φέτος σε υψηλά επίπεδα άνω του 50% για την πλειονότητα των εμπορευμάτων, εντούτοις πραγματοποιήθηκαν αγορές μικρότερης αξίας σύμφωνα με τον μέσο όρο απόδειξης. Η ένδυση και υπόδηση είχε και πάλι την πρωτιά στην προτίμηση των καταναλωτών, με τα αθλητικά είδη, τα ηλεκτρονικά, τα ηλεκτρικά, τα λευκά είδη, τα έπιπλα και τα είδη οικιακής χρήσης να ακολουθούν. Αρκετός κόσμος πέρασε από τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα να παρατηρείται στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, όμως οι πωλήσεις από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες της κίνησης. Στην Περιφέρεια Αττικής, ο περυσινός τζίρος κατά την περίοδο των εκπτώσεων, ο οποίος είχε διαμορφωθεί στα 6 δισ. ευρώ, φαίνεται να έχει επιτευχθεί και φέτος, ενώ για μία ακόμα χρονιά οι μεγάλες επιχειρήσεις κατάφεραν να πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.
Μέτρα κατά ακρίβειας
«Από την Παρασκευή και μετά, οπότε θα εφαρμοστεί σε όλο το εύρος της η δέσμη μέτρων την οποία έχουμε λάβει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θα δούμε σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων να μειώνονται οι τιμές τους σε ποσοστό που φτάνει και το 15%. Κατηγορίες όπως είναι καθαριστικά σπιτιού, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες, αλλά και μία σειρά καταναλωτικών αγαθών τα οποία είναι βασικά για τη διαβίωση του νοικοκυριού». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρεκας μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ1, ενώ σχετικά με την τιμή στο βρεφικό γάλα πρόσθεσε ότι και σε αυτή την κατηγορία η τιμή, επίσης μετά την 1η Μαρτίου, θα προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Στο Παρίσι
Στο Παρίσι βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, όπου θα έχει διμερή συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του Μαρκ Φεσνό. Μάλιστα στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ 2023-2027 τόσο σε τεχνικό όσο και σε δομικό επίπεδο, αλλά και ο συντονισμός των κινήσεων που πρέπει να γίνουν για τις Συνεδριάσεις των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που συνεχίζει τις προσπάθειες για βελτίωση της ΚΑΠ και τη στήριξη των αγροτικών ζητημάτων στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ευρωπαϊκή οδηγία
Σκληρές διαπραγματεύσεις γίνονται το τελευταίο διάστημα με σκοπό την τροποποίηση βασικών πλευρών του προωθούμενου κοινοτικού κανονισμού, ο οποίος περιορίζει σε 30 τις ημέρες της καθυστέρησης των πληρωμών μεταξύ των λιανεμπόρων και των προμηθευτών τους τους, και αυτό γιατί την ίδια ώρα που οι «βουλές» της ΕΕ ζητούν αποπληρωμή στις 30 ημέρες στην Ελλάδα οι χρόνοι πληρωμών φτάνουν ακόμα και τις 120 ημέρες. Μάλιστα από την πλευρά των λιανεμπόρων κάνουν λόγο για προβλήματα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων εφόσον ισχύει ο κανονισμός, ωστόσο από την πλευρά των μικρών μεταποιητών δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο θα δώσει ανάσα και θα ομαλοποιήσει την κατάσταση στην αγορά καθώς σήμερα οι μικροί είναι τελικά οι τελευταίοι που πληρώνονται, μια και δεν έχουν και μεγάλη διαπραγματευτική ικανότητα έναντι