Tuesday, November 5, 2024
Home » Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα, συνεχίζονται οι συνομιλίες για ανακωχή Ισραήλ-Χαμάς

Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα, συνεχίζονται οι συνομιλίες για ανακωχή Ισραήλ-Χαμάς

0 comments

Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα, συνεχίζονται οι συνομιλίες για ανακωχή Ισραήλ-Χαμάς

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύχτα νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ στο Κάιρο συνεχίζονται οι περίπλοκες συνομιλίες με σκοπό να κηρυχθεί δεύτερη ανακωχή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στον μικρό θύλακο.

Την ώρα που 2,2 εκατ. κάτοικοι της Γάζας, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού της θυλάκου, απειλούνται με λιμοκτονία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας κατήγγειλαν τον βομβαρδισμό εγκαταστάσεών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Κύπρο 11 ή 12 Μαρτίου η Ολγκίν

Θέμα στο OCCRP η έρευνα των καταγγελιών Μακάριου Δρουσιώτη κατά…

Βιασμός – Αγ. Νάπα: Περιέγραψε τη φρίκη που έζησε στα…

Τη νύχτα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε περίπου δέκα βομβαρδισμούς στη Ράφα, δίχως να έχει δημοσιοποιηθεί κανένας απολογισμός θυμάτων ως τώρα.

Η Ράφα είναι το «έσχατο οχυρό» της Χαμάς, κατά τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος, παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες, να διατάξει επίθεση εναντίον της πόλης για να «νικηθεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι.

Σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ή αλλιώς ο μισός και πλέον πληθυσμός του θυλάκου (2,4 εκατ.), έχουν καταφύγει στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακγκέρκ αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ, μετά τον σταθμό που έκανε στην Αίγυπτο για νέες συνομιλίες για την ανακωχή.

«Θέλουμε να επιτευχθεί συμφωνία (…) το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Χθες στο Κάιρο ο εγκατεστημένος στο Κατάρ επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια αναμενόταν να συζητήσει με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμάλ, για την «πρώτη φάση» σχεδίου που καταρτίστηκε τον Ιανουάριο, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς από τη Γάζα.

Το σχέδιο προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.

Η Χαμάς θέλει κατάπαυση του πυρός, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, να αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός και να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους λόγω του πολέμου. Το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι.

Σεξουαλική βία

Κατά ισραηλινές πηγές, παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας 130 και πλέον Ισραηλινοί όμηροι, ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πρόσφατα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί, από τους περίπου 250 που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Εκείνη την ημέρα, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του νότιου Ισραήλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Σύμφωνα με έκθεση ισραηλινής οργάνωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη, κατά την επίθεση υπήρξαν πολλές περιπτώσεις συστηματικής και προμελετημένης σεξουαλικής βίας.

Τη Δευτέρα, ειδικοί του ΟΗΕ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, με θύματα Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία ορκίστηκε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου να «αφανίσει» τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Οι επιχειρήσεις των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων σε αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 29.313 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Χθες η Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία κείμενο που κατατέθηκε από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου κι απορρίπτει κάθε «μονομερή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους». Ο κ. Νετανιάχου έχει πει πως η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης θα ισοδυναμούσε με ανταμοιβή» της «τρομοκρατίας άνευ προηγουμένου» της Χαμάς.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, η Washington Post ανέφερε πως οι ΗΠΑ και αραβικά κράτη ετοιμάζουν συνολικό σχέδιο για διαρκή ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρήνη αφού τερματιστεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, το οποίο προβλέπει ιδίως χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης.

Διχασμός στην G20

Ο διχασμός της διεθνούς κοινότητας κυριάρχησε χθες στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της G20 στη Βραζιλία.

Ο επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας Μάουρου Βιέιρα κατήγγειλε την «απαράδεκτη παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας» για τη Λωρίδα της Γάζας, όπου προχθές οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, άσκησαν βέτο για να εμποδίσουν την υιοθέτηση σχεδίου απόφασης που αξίωνε να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επέκριναν τις δηλώσεις του Βραζιλιάνου Προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος συνέκρινε την Κυριακή τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί, πυροδοτώντας διπλωματική θύελλα.

Η ανθρωπιστική κατάσταση προκαλεί συναγερμό ειδικά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, περιοχή παραδομένη «στο χάος και τη βία», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), το οποίο ανέστειλε προχθές Τρίτη τη διανομή βοήθειας στην περιοχή.

Η βοήθεια για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, η διέλευση της οποίας υπόκειται στην έγκριση του Ισραήλ, φθάνει κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέσω της Ράφα. Όμως οι παραδόσεις στο βόρειο τμήμα του θυλάκου είναι σχεδόν αδύνατες, εξαιτίας των καταστροφών και των μαχών.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν χθες πως εισήλθαν 98 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συλλογικότητα διεθνών ΜΚΟ, η AIDA, επέκρινε έντονα τη βραδύτητα της διαδικασίας επιθεωρήσεων των φορτίων και το γεγονός ότι δεκάδες φορτηγά είναι αποκλεισμένα εδώ και μέρες στα σύνορα.


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More