Στα 10,5 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων το 2023, καταγράφοντας αύξηση 23% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά! Είναι η πρώτη φορά που ο κύκλος εργασιών των περίπου 10.600 ξενοδοχείων της χώρας σπάει το φράγμα των 10 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η οροφή των εσόδων τους το 2022 έφτασε στα 8,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα στοιχεία για την περσινή χρονιά δείχνουν μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των μονάδων συνεχούς και εποχικής λειτουργίας, με άνοδο της μέσης πληρότητας όλους τους μήνες, πλην του Απριλίου, καθώς και της μέσης τιμής διάθεσης των δίκλινων δωματίων, τουλάχιστον κατά τους μήνες αιχμής.
Βέβαια, ο κλάδος τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, με κυριότερα αυτά της δυσκολίας εύρεσης προσωπικού και της αύξησης του λειτουργικού τους κόστους.
Ο κλάδος το 2023
Η ετήσια έρευνα για τον ξενοδοχειακό κλάδο το 2023, την οποία πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), παρουσιάστηκε χθες, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αλέξανδρο Βασιλικό να τονίζει ότι «ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να είναι ο πρωταγωνιστής της εθνικής οικονομίας, ενώ το ελληνικό ξενοδοχείο συνεχίζει τη μεγάλη προσφορά του στη χώρα».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έρευνας:
Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2023 αυξήθηκε κατά 23% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας στα 10,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η αύξηση αυτή διαφοροποιείται αισθητά ανάμεσα στα ξενοδοχεία συνεχούς (+ 9,4%) και εποχικής (+27,4%) λειτουργίας. Επίσης, η απασχόληση στις ξενοδοχειακές μονάδες αυξήθηκε κατά 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, προσφέροντας συνολικά 208.000 θέσεις εργασίας.
Η αύξηση του τζίρου και της απασχόλησης συνδέεται και με τις επενδύσεις των ξενοδόχων, που για το 2023 ανήλθαν στο ύψος των 761 εκατ. ευρώ, με το 13% των χρημάτων που διατέθηκαν να αφορά δράσεις βιωσιμότητας.
Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων (περίπου 7.500 μονάδες), πέρυσι κατά μέσο όρο παρέμειναν ανοιχτά 5,7 μήνες, έναντι 5,6 μηνών το 2022. Ακόμα, καταγράφηκε αύξηση στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων κατά τους μήνες Μάιο (53% το 2023, από 47% το 2022) και Οκτώβριο (49% το 2023, από 44% το 2022), γεγονός που αποτυπώνει την τάση επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, η οποία ωστόσο παραμένει βραδεία.
Πληρότητες
Το ίδιο συμπέρασμα ενισχύεται και από το γεγονός ότι κατά τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο σημειώθηκε αύξηση της μέσης τιμής διάθεσης του δίκλινου δωματίου κατά περίπου 11%, μεταξύ των ετών 2023 και 2022. Παρ’ όλ’ αυτά, στην έρευνα του ΙΤΕΠ τονίζεται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο παράμετροι:
- Πρώτον, ότι σε ετήσια βάση τα μισά δωμάτια του ελληνικού ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας διατέθηκαν σε τιμή κάτω των 130 ευρώ.
- Δεύτερον, ότι κατά τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο η αυξημένη πληρότητα των μονάδων αφορά κυρίως τα ξενοδοχεία των μεγαλύτερων κατηγοριών, ενώ παραμένει χαμηλή για τα ξενοδοχεία ενός (Μάιος 28%, Οκτώβριος 20%) και δύο αστέρων (Μάιος 39%, Οκτώβριος 31%)
Στα κυριότερα προβλήματα των ξενοδοχείων, όπως αποτυπώνονται στην έρευνα του ΙΤΕΠ, παραμένουν η εύρεση προσωπικού, το κόστος της ενέργειας και συνολικά το λειτουργικό κόστος, η μειωμένη πληρότητα εκτός των μηνών αιχμής και ο ανταγωνισμός από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.