Friday, September 20, 2024
Home » Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι – Ο «Φ» στο Βεστιάριο Λεμεσού

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι – Ο «Φ» στο Βεστιάριο Λεμεσού

0 comments

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι – Ο «Φ» στο Βεστιάριο Λεμεσού

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το φετινό καρναβάλι τηςΛεμεσού, με τους διοργανωτές των ομάδων να έχουν μπει στην τελική ευθεία για τις τελευταίες πινελιές στα άρματά τους και τα κουστούμια των συμμετεχόντων.

Για άλλη μια χρονιά η καρδιά της Κύπρου αναμένεται να κτυπήσει στην πόλη του γλεντιού και του κεφιού, τη Λεμεσό, η οποία περιμένει να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει, δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές. Για όλη αυτή τη φαντασμαγορική γιορτή, κάποιοι εργάζονται ακατάπαυστα τους τελευταίους μήνες, ενώ ομαδάρχες και διοργανωτές είχαν ξεκινήσει μήνες προηγουμένως, τις προετοιμασίες.

Ο «Φ» βρέθηκε στο Βεστιάριο Λεμεσού, έναν χώρο γεμάτο με υπέροχα κουστούμια, κυρίως θεατρικά, εμπνευσμένα από άλλες εποχές όπως επίσης και με μια μεγάλη ποικιλία από καρναβαλίστικες στολές, καπέλα, μάσκες και υπέροχα αξεσουάρ. Υφάσματα σε πανέμορφους χρωματισμούς, κουστούμια και στολές που φτιάχνονται κάποιες ακόμη και στο χέρι και με μπόλικο μεράκι για να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Στον χώρο συναντήσαμε τον Πάμπο Μαυρίδη, ιδιοκτήτη του Βεστιάριου, ο οποίος μας ξενάγησε στους χώρους και μας παρουσίασε υπέροχα κουστουμιά και στολές τα οποία είναι καλοφτιαγμένα από ποιοτικά υφάσματα και με λεπτομέρειες που εντυπωσιάζουν.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι ομάδες που αποτάθηκαν στο Βεστιάριο για τις στολές και, φυσικά, επειδή πρόκειται για μεγάλες ποσότητες, θα πρέπει όλα να είναι έτοιμα πριν την παιδική παρέλαση, η οποία φέτος είναι στις 10 Μαρτίου.

Μιλώντας για τις προεργασίες που γίνονται, ο κ. Μαυρίδης εξηγεί ότι αρκετούς μήνες προηγουμένως οι διοργανωτές ομάδων και αρμάτων, αρχίζουν τις προετοιμασίες και απευθύνονται στους ειδικούς τόσο για τη θεματολογία της ομάδας αλλά και μια πρόχειρη προετοιμασία έτσι ώστε να εντοπίσουν τα υφάσματα και να γίνουν τα πρώτα δείγματα. «Οι ομάδες τον Νοέμβριο είναι έτοιμες να δηλώσουν συμμέτοχη. Από κει και πέρα, ο χρόνος για μας είναι περιορισμένος, διότι υπάρχει μια διαδικασία χρονοβόρα, καθώς θα πρέπει να φτιαχτεί μια μεγάλη ποσότητα πέραν των 250 στολών για κάθε ομάδα».

Όπως εξηγεί, αρχικά οι διοργανωτές δεν γνωρίζουν τη δυναμική που θα έχει η ομάδα τους και το θέμα τους και για τους ίδιους υπάρχει κάποιο ρίσκο, καθώς δεν γνωρίζουν από νωρίς αριθμό συμμετεχόντων για τις στολές όπως και μεγέθη. «Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά με τα χρόνια εμπειρίας σίγουρα έχουμε εξοικειωθεί. Θέλει μια καλή προετοιμασία ούτως ώστε να γίνουν τα αρχικά δείγματα και να βγουν τα νούμερα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πολύ άνετα».

Αφού περάσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, οι καρναβαλιστές αρχίζουν να ψάχνονται, ωστόσο, φέτος λόγω του ότι το Καρναβάλι είναι στα μέσα Μαρτίου, οι περισσότεροι αισθάνονται ότι έχουν ακόμη χρόνο και περιθώριο για να αποφασίσουν εάν θα λάβουν συμμετοχή σε άρμα ή πεζή ομάδα. Για το φετινό καρναβάλι, το Βεστιάριο έχει αναλάβει πέντε ομάδες, ωστόσο, άλλες χρονιές, όπως αναφέρει ο κ. Μαυρίδης,εξυπηρετούσε μέχρι και 16 ομάδες.

Πρόκειται για πέντε ομάδες με δυναμική πέραν των 250 ατόμων με τις προετοιμασίες να έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. «Πολλές ομάδες προαγοράζουν τα κουστούμια και είναι διαθέσιμα, έτσι ώστε να είμαστε και εμείς έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε όσο πλησιάζουν οι παρελάσεις. Οι προετοιμασίες είναι ασταμάτητες, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να είμαστε έτοιμοι».

Με πείρα στον χώρο περισσότερο από μια δεκαπενταετία και με μεγάλη εμπειρία στις κατασκευές στολών και θεατρικών κουστουμιών, ο κ. Μαυρίδης εξηγεί ότι πρόκειται για μια δουλεία που θέλει μεράκι, εμπειρία για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις και να διαχειριστείς μια αυξημένη μαζική παραγωγή. Όπως είπε, υπάρχουν απαιτητικά κουστούμια και στολές που έχουν τεχνική. Στο Βεστιάριο πέραν από τα κοστούμια για τις απόκριες, κατασκευάζονται ομόχρονα θεατρικά κουστούμια τα οποία είναι μοναδικά και φτιάχνονται στο χέρι από ποιοτικά υφάσματα και με πλούσιες λεπτομέρειες. Όπως είπε, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα κουστουμιών, τα οποία ενοικιάζονται ενώ κατασκευάζονται κουστούμια για τηλεοπτικά σήριαλ, θεατρικές άλλες απαιτητικές παραστάσεις.

Η κατασκευή των κουστουμιών έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, αναφέρει ο κ. Μαυρίδης, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στα οικονομικά δεδομένα. Όπως είπε, παλαιότερα κόσμος διέθετε περισσότερα χρήματα για ένα κουστούμι ή μια στολή γιατί μπορούσε. «Τώρα οι περισσότεροι προσπαθούν με ένα κουστούμι που θα αγοράσουν για να λάβουν μέρος στην παρέλαση, να το χρησιμοποιήσουν και σε έναν χορό ή ακόμη και του χρόνου. Υπάρχουν φυσικά και οι πελάτες που θα έρθουν εδώ, θα ενοικιάσουν κουστούμι για να πάνε σε αποκριάτικο χορό χωρίς να σκεφτούν το κόστος, ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει όλος ο κόσμος».

Προς εξάλειψη το επάγγελμα της μοδίστρας

Ένα μεγάλο κεφάλαιο που άφορα τα καταστήματα που φτιάχνουν στολές αλλά και τα βεστιάρια, είναι το θέμα προσωπικού και κυρίως η έλλειψη ραπτριών αφού πλέον έχουν απομείνει ελάχιστες στον κλάδο. Για το θέμα αυτό ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι πλέον οι νέες γενιές δεν δείχνουν ενδιαφέρον για το επάγγελμα και οι γυναίκες που το εξασκούν είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει χρόνια τις δίκες του μοδίστρες τις οποίες τις θεωρεί ως οικογένειά του. «Έχει εξελιχθεί το επάγγελμα και σίγουρα θα πρέπει να γίνει κάτι έτσι ώστε να μην εξαλειφθεί», σημείωσε.

Σε ό,τι άφορα τις τιμές των καρναβαλίστικων στολών και ότι κοστίζουν αρκετά σε κάποιες περιπτώσεις, εξήγησε ότι μια στολή, είτε παιδική είτε για μεγάλους, σίγουρα έχει κόστος, ωστόσο, στην τιμή αγοράς δεν περιλαμβάνεται μονό η κατασκευή και το ύφασμα. «Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι με το να λάβει μέρος σε μια ομάδα δεν πληρώνει μονό την αγορά της στολής αλλά και διάφορα έξοδα.

Το άτομο που διοργανώνει την ομάδα θα πρέπει να κατασκευάσει έναν άρμα. Έχει αρκετές ομάδες που με τα χρήματα της συμμέτοχης αγοράζουν φαγητά, ποτά, αξεσουάρ. Η κάθε ομάδα, ωστόσο, λειτουργεί διαφορετικά. Οι δικοί μου πελάτες, όπως μου λένε, έχουν το άγχος να βγάλουν τα έξοδά τους, την κατασκευή άρματος και όλα όσα συμπεριλαμβάνονται».

Μιλώντας για τα καρναβάλια ανέφερε ότι πρόκειται μια μέρα που ο κόσμος που συμμετέχει, το λατρεύει και το κάνει για να ξεφύγει από την καθημερινότητα. «Μόνο το γεγονός ότι θα ντυθεί με ένα κουστούμι αποκριάτικο που είναι ένας ρόλος, βοηθά να ξεφύγει, να είναι χαλαρός να διασκεδάσει να χαμογελάσει. Αυτή είναι η ουσία του καρναβαλιού και όταν γίνεται με όμορφο τρόπο», είπε καταληκτικά.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More