Η ανθρώπινη φιγούρα «το τελειότερο δημιούργημα της φύσης», λέει ο Κύπριος ζωγράφος Γ. Κοτσώνης
«Το ταλέντο είναι σημαντικό αλλά χωρίς δουλειά δεν γίνεται κάποιος ζωγράφος»
Η ανθρώπινη φιγούρα είναι «το τελειότερο δημιούργημα της φύσης», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος ζωγράφος Γιώργος Κοτσώνης με την ευκαιρία έκθεσής του σε γκαλερί στην Πάφο, υπό τον τίτλο “Retrospective of Art”, τα εγκαίνια της οποίας τελέστηκαν το Σάββατο.
Advertisement
Η έκθεση περιλαμβάνειζωγραφική, φιγούρες, μυθολογικά θέματα, και δύο ψηφιδωτά, τα οποία, όπως εξηγεί, δημιουργεί χρησιμοποιώνταςφυσικές πέτρες και χρώματα.
«Το ταλέντο είναι σημαντικό αλλά χωρίς δουλειά δεν γίνεται κάποιος ζωγράφος», λέει απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ.
Σε ερώτηση για το τι προτιμά να ζωγραφίζει ο Γιώργος Κοτσώνης απαντάει ότι«προτιμώ την ανθρώπινη φιγούρα παρόλο που έχω κάνει και τοπία και νεκρές φύσεις».
«Επειδή ηανθρώπινη φιγούρα είναι το τελειότερο δημιούργημα που έκανε η φύση και μέσω της μπορείς να εκφράσεις πολλά συναισθήματα», εξηγεί. «Προτίμησα την ανθρώπινη φιγούρα και κυρίως τη γυναικεία ομορφιά και ωραίες γυναίκες, διότι πιστεύω είναι το ωραιότερο δημιούργημα της φύσης», προσθέτει.
«Ζωγραφίζω περισσότερο θέματα μυθολογικά και με εμπνέει πολύ η γυναικεία ομορφιά για αυτό και κάνω πορτραίτα ωραίων γυναικών και γυμνά», αναφέρει.
Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης τα οποία τέλεσε, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε ότι «τα έργα του, από ζωγραφική και ψηφιδωτά, αποτελούν μια σημαντική συνεισφορά στον πολιτισμό μας και ενισχύουν την κοινότητά μας με την αισθητική τους αξία».
Η έκθεση στην γκαλερί του Μinthis διαρκεί μέχρι τις 6 Μαρτίου. Στις 10 Μαρτίου, τα έργα του θα μεταφερθούν στον Δήμο Γερμασόγειας όπου διοργανώνει την νέα του έκθεση.
Ο εικαστικός μιλάει επίσης για τις δυσκολίες που είχε τα φοιτητικά του χρόνια αλλά και τις ευκαιρίες που του δόθηκαν.
Από την Πάφο αφού τέλειωσε το σχολείο «με όλη την αισιοδοξία καιμε 10 λίρες στην τσέπη ταξίδεψα στο Λονδίνο», όπου έμεινε με ξαδέλφη του, θυμάται. «Έκανα εγγραφή στο Saint Martin’s School of Art του Λονδίνου. Βρήκα δουλειά σε ένα ελληνικό εστιατόριο του Λονδίνου με την ονομασία Ακρόπολις», λέει. Ωστόσο, αναφέρει, «οι ώρες που δούλευα εκεί ήταν πολλές και οι ώρες που περίσσευαν για να πηγαίνω στην Σχολή Καλών Τεχνών ήταν ελάχιστες, δύο με τρεις ώρες την ημέρα». Tα έξοδα στο Λονδίνο ήταν πολλά και έτσι σε τρεις μήνες απογοητευμένος, επέστρεψε πίσω στην Κύπρο.
Η επόμενη ευκαιρία για σπουδές στο εξωτερικό έρχεται με τη βοήθεια της ΠΕΟ, μέσω μιας υποτροφίας για το Πεκίνο. Αφού έμαθε για ένα χρόνο τα κινέζικα, μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε ζωγραφική για δύο χρόνια κοντά στον Καθηγητή Αι- Τσουν – Σι.
Στη συνέχεια μέσω του Γραμματέα της τσεχοσλοβάκικης Πρεσβείας στην Κίνα εξασφάλισε υποτροφία στην Σχολή Καλών Τεχνών της Πράγας.
Το 1967 επέστρεψε στην Κύπρο, διορίστηκε καθηγητής και εργάστηκε στο χώρο της εκπαίδευσης για 17 χρόνια.
Εδώ και 30 χρόνια κάνει εκθέσεις και ζει ως επαγγελματίας καλλιτέχνης. Έργα του Γιώργου Κοτσώνη βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ενώ ψηφιδωτά του κοσμούν το Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου αλλά και την Ιερά Μητρόπολη Πάφου, όπου φιλοξενείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα του, διαστάσεων δεκαπέντε τετραγωνικών μέτρων που απεικονίζει τον Ηγούμενο του Αγίου Νεοφύτου Λεόντιο, τον τέως Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο το Β’, και συναδέλφους του καθηγητές.
Ο καλλιτέχνης έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Πάφο και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Πηγή: ΚΥΠΕ