Friday, September 20, 2024
Home » Σχόλιο Σωτήρη Παρούτη: Γιατί στην Κύπρο μας άφησαν να πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα

Σχόλιο Σωτήρη Παρούτη: Γιατί στην Κύπρο μας άφησαν να πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα

0 comments

Σχόλιο Σωτήρη Παρούτη: Γιατί στην Κύπρο μας άφησαν να πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα

Τις προειδοποιήσεις, για αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος κατά 25 ή 30%, σχολίασε στο OMEGANEWS, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Σωτήρης Παρούτης.

Ο ίδιος έθεσε το καίριο ερώτημα που θα πρέπει ν΄ απαντηθεί: «Γιατί στην Κύπρο μας άφησαν (τους καταναλωτές) να πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα. Και προκύπτει και το συναφές -για να σε προλάβω- ερώτημα, ως προς το ποιοι μας άφησαν; Απαντώ: Οι εκάστοτε κυβερνώντες -και δεν αφορά μόνο την εκτελεστική αλλά και τη νομοθετική εξουσία εδώ και μία τουλάχιστον εικοσαετία. Συνεπώς δικαιούνται οι πολίτες-καταναλωτές που πληρώνουν το πανάκριβο ρεύμα- να οργίζονται, στην καλύτερη με την ανικανότητα των όσων μας έχουν κυβερνήσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Γιατί η χειρότερη, είναι να επαληθευθεί ότι υπήρξε και προσπάθεια κάποιων να εξυπηρετήσουν οικονομικά συμφέροντα και μας άφησαν στο έλεος των βαριών προστίμων για τα θερμοκηπιακά αέρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ώρες αγωνίας – Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου στη Λευκωσία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Νέα «χτύπημα» από ΑΠΟΕΛ: «Ο VAR… αξάμωσε ή σύγκοψε. Τι…

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου στη Λευκωσία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Πώς φθάσαμε όμως τελικά σε αυτό το κρίσιμο σημείο;

« Η Κύπρος, στο θέμα της παραγωγής ηλεκτρισμού παρέμεινε, ελέω της ανικανότητας αυτών που είπαμε, έρμαιο των ορυκτών καυσίμων. Πιο απλά μας άφησαν -στη προκειμένη την ΑΗΚ- να καίει πετρέλαιο (ντίζελ και μαζούτ) για να παράξει ρεύμα. Και την ίδια ώρα η χώρα μας ανέλαβε δεσμεύσεις για να προωθήσει την παραγωγή ηλεκτρισμού δια ανανεώσιμων πηγών και ταυτόχρονα να αντικαταστήσει το ντίζελ και το μαζούτ με το σαφώς καθαρότερο φυσικό αέριο. Αντί αυτού, πληρώνουμε πλέον τα πρόστιμα (εμείς οι καταναλωτές) για τις εκπομπές των θερμοκηπιακών αερίων. Σήμερα 80 και 90 τον τόνο και τα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστούν. Και το εκπληκτικό ξέρετε ποιο είναι: Ότι η ΑΗΚ από το 2005 έχει μονάδες στο Βασιλικό που με το γύρισμα ενός κουμπιού μπορούν να καίνε φυσικό αέριο αντί ντίζελ και εμείς συζητάμε, προκηρύσσουμε, ακύρωνουμε και ξαναπροκήρυσσουμε προσφορές για την μεταφορά φυσικού αερίου. Και για αυτή την ανικανότητα ουδείς λογοδοτεί».

Είναι τελικά λύση να έχουμε φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος;

«Η τιμή του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά τον τελευταίο καιρό είναι σχετικά σταθερή. Και όμως η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο αυξάνεται. Και θα αυξηθεί περαιτέρω, εάν το διοικητικό δικαστήριο δικαιώσει την περσινή προσφυγή της ΑΗΚ για αυξήσεις κατά 13% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και εάν η ΡΑΕΚ εγκρίνει την αύξηση του 6% που διεκδικεί για φέτος. Σύνολο 19%. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Αν είχαμε φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού θα πληρώναμε λιγότερα πρόστιμα για ρύπους και εάν αξιοποιούσαμε ακόμη περισσότερο τις ΑΠΕ και κυρίως την ηλιακή ενέργεια, θα πληρώναμε ακόμη λιγότερα. Δικαίως, καταλήγω ότι έχουμε δικαίωμα να ρωτούμε ποιοι και γιατί μας άφησαν να πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα. Και για να είμαστε δίκαιοι δεν φταίει η Αρχή Ηλεκτρισμού», καταλήγει ο Σωτήρης Παρούτης.

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More