Friday, September 20, 2024
Home » Από Αστυνομική Διεύθυνση, Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης στην Πάφο

Από Αστυνομική Διεύθυνση, Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης στην Πάφο

0 comments

Από Αστυνομική Διεύθυνση, Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης στην Πάφο

Μετά την επίσημη υπογραφή των συμβολαίων για τις εργασίες μετατροπής του χώρου σε Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης Πάφου, το διατηρητέο κτήριο που στέγαζε μέχρι πριν μερικά χρόνια την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, επί της κεντρικής πλατείας Κέννεντυ, έχει μετατραπεί πλέον σε εργοτάξιο. Οι χιλιάδες διακινούμενοι από την κεντρικότερη περιοχή της πόλης βλέπουν εδώ και μερικές μέρες τον χώρο περιφραγμένο, με βαρέα μηχανήματα εντός του και με την σκεπή να έχει πλέον αφαιρεθεί στα πλαίσια των έργων ανάπλασης και μετατροπής του.

Οι εργασίες είναι δαπάνης σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ, το έργο θα διαρκέσει 15 μήνες και θα περιλαμβάνει ανάπλαση των εξωτερικών χώρων εμβαδού 18 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, και την συντήρηση και μετατροπή του διατηρητέου κτηρίου του πρώην κεντρικού αστυνομικού σταθμού, εμβαδού 950 τετραγωνικών μέτρων. Για τον σκοπό αυτό, εκπονήθηκε ειδική μουσειολογική μελέτη από ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Με τον σχεδιασμό του έργου, επιχειρείται και η σύνδεση του αστικού περιβάλλοντος με την ιστορία της πόλης μέσα από μια περιπατητική διαδρομή που θα ξεκινά από τα βόρεια του υπό διαμόρφωση χώρου όπου βρίσκεται το Πάρκο Γενοκτονίας των Αρμενίων και μια χαλαρή διαδρομή με υπέργειες και ισόγειες διαβάσεις μέσα σε χώρους με πλούσια βλάστηση. Ο επισκέπτης θα φθάνει στην αστική πλατεία βόρεια του κτηρίου, που θα περιλαμβάνει αστικό εξοπλισμό, χώρους καθιστικούς και χώρους υγιεινής. Από εκεί ο επισκέπτης θα εισέρχεται στον μουσειακό χώρο, μέσα από ένα σύγχρονο κτήριο, όπου θα γνωρίζει την ιστορία της Πάφου από το 332 π.Χ. μέχρι τα νεώτερα χρόνια.
Η περιήγηση αυτή θα γίνεται τόσο μέσα από εκθέματα που συγκεντρώνονται ήδη, όσο και μέσα από ψηφιακή περιήγηση.

Η καθηγήτρια Νεώτερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, Κατερίνα Παπαζαχαρία, που μετέχει στην ομάδα εμπειρογνωμόνων για το νέο έργο, δηλώνει στον «Φ» ότι ο Αστυνομικός Σταθμός, που στέγαζε την επαρχιακή αστυνομική διεύθυνση Πάφου, ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1884, έξι μόλις χρόνια μετά την προσάρτηση της Κύπρου στη Μεγάλη Βρετανία. Το ίδιο έτος ολοκληρώθηκε και η κατασκευή των κελιών των φυλακισμένων και οι αστυνομικοί κοιτώνες.

Σύμφωνα με την κ. Παπαζαχαρία, στον Αστυνομικό Σταθμό υπήρχε χώρος εκτέλεσης καταδίκων δι’ απαγχονισμού. Από την Ανεξαρτησία το 1960 έως το 2019, το κτήριο συνέχισε να χρησιμοποιείται ως ο Κεντρικός Αστυνομικός Σταθμός της Πάφου, μέχρι την μεταστέγασή του σε νέα κτήρια, αναφέρει. Ο ευρύτερος χώρος του Δημαρχείου, εκτεινόμενος ως τον Παλαιό Αστυνομικό Σταθμό, αποτέλεσε κοιμητήριο της ελληνιστικής περιόδου, του οποίου συνέχισε η χρήση και κατά τα ρωμαϊκά χρόνια.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More