ΤΕΠΑΚ: Ζητάει νομική συμβουλή για εκφοβισμό ο Διευθυντής Οικονομικών – Επανέρχεται σχετική πρόταση νόμου
Μετά τις δύο καταγγελίες για λίβελο εναντίον δύο καθηγητών τουΤΕΠΑΚ, ο διευθυντής διοίκησης και οικονομικών του πανεπιστημίου, Κώστας Χόππας, ζητά νομική συμβουλή κατά πόσο μπορεί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη για εργασιακό εκφοβισμό.
Θέμα για το οποίο τυγχάνει επεξεργασίας πρόταση νόμου των βουλευτών Αννίτα Δημήτριου και Ανδρέα Πασιουρτίδη για την ποινικοποίηση του εργασιακού (mobbing) και σχολικού (bullying) εκφοβισμού, η οποία σύντομα θα επανέλθει στη Βουλή. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το philenews, ο κ. Χόππας καταχώρησε αγωγή για λίβελο στις 21 Δεκεμβρίου 2023 εναντίον δύο συναδέλφων του λόγω γραπτών ύβρεων προς το πρόσωπό του.
Υπενθυμίζεται ότι ξέσπασε πόλεμος μετά από το αίτημα του κ. Χόππα, το οποίο εξέτασε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπως απαλλαγεί από τα καθήκοντα του ελέγχοντα λειτουργού προϋπολογισμού του ιδρύματος, με την αιτιολόγηση ότι αντιμετώπιζε προσκόμματα κατά την εκτελέσει των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων. Μάλιστα, εκφράστηκε επιθυμία από την πλευρά του πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτη Ζαφείρη, όπως αναλάβει ο ίδιος το ρόλο ελέγχοντα λειτουργού. Με τη θέση του πρύτανη διαφώνησαν τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, όπως επίσης και η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Σε σχέση με τον εργασιακό εκφοβισμό, αυτός ήρθε στο προσκήνιο και στις δύο συνεδρίες της Βουλής για το ΤΕΠΑΚ, με τον κ. Χόππα να σημειώνει στη πρώτη ότι: «Γενικότερα, αναφέρω ότι στην προσπάθειά μου να εκτελώ ορθά τα καθήκοντά μου (σ.σ. ελέγχοντα λειτουργού) στη βάση της νομοθεσίας, δέχομαι κατά καιρούς επιθέσεις, ύβρεις, συκοφαντίες και εκφοβισμό. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε να εκδηλώνεται σταδιακά εδώ και τρία χρόνια, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει οξυνθεί στον μέγιστο βαθμό, με αρνητικές συνέπειες τόσο σε εμένα και την προσωπική μου ζωή».
Για εργασιακό εκφοβισμό μίλησε και στη δεύτερη συνεδρία της Βουλής
Όπως είπε μπλόκαρε τρεις συγκεκριμένες πληρωμές. «Για αυτές τις τρεις δέχομαι εκφοβισμό, συκοφάντηση και εγώ και η οικογένειά μου. Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ», έκανε παύση. «Από το Δεκέμβριο του 2020 η ζωή μου είναι κόλαση». Μετά από αυτή τη φράση κατέρρευσε ψυχολογικά και κλήθηκε ο νοσηλευτής της Βουλής καθώς και ασθενοφόρο, το οποίο τον μετέφερε για προληπτικούς λογούς στο νοσοκομείο. Η συζήτηση διεκόπη.
Το philenews απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου καθώς και στον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη, οι οποίοι από κοινού είχαν καταθέσει πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού, του εργασιακού εκφοβισμού (mobbing) και του εκφοβισμού στο στρατό.
Όπως, ανέφερε η κ. Δημητρίου, αναμένουν να γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις στο κείμενο της πρότασης και να τύχει επεξεργασίας στη βάση εισηγήσεων αρμόδιων φορέων, ώστε να το επαναφέρουν στη Βουλή. «Θεωρούμε πολύ σημαντικές και τις δύο μορφές εκφοβισμού. Θα επανέλθουμε το συντομότερο. Επιμένουμε με τον συνάδελφο και επιθυμούμε να προχωρήσει», σημείωσε η κ. Δημητρίου.
Υπενθυμίζει ότι βάσει της πρότασης νόμου, όπως είναι σήμερα, «όποιος εκ της θέσεώς του ως εργοδότης, προϊστάμενος, επικεφαλής υπηρεσίας, τμήματος ή κλάδου ή/και εργοδοτούμενος, ασκεί εργασιακό εκφοβισμό οποιουδήποτε είδους κατά εργοδοτουμένου, είναι ένοχος του αδικήματος του εργασιακού εκφοβισμού και, σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη ή/και σε χρηματική ποινή μέχρι €5.000».
Πηγή: Philenews