Friday, November 22, 2024
Home » Πώς η ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση

Πώς η ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση

0 comments

Ας πούμε ευχαριστώ στην περιφέρεια. Λόγω της σταθερής ανάπτυξης στην Ισπανία και την Πορτογαλία και μια άλλη ήπια θετική έκπληξη από την Ιταλία, η ευρωζώνη απέφυγε τον κίνδυνο τεχνικής ύφεσης στα τέλη του περασμένου έτους. Μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο, η οικονομία παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο παρά τη μείωση της γερμανικής παραγωγής κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση. Οι μελλοντικοί δείκτες υποστηρίζουν ως επί το πλείστον την εκτίμησή μας ότι η ευρωζώνη θα τα πάει ελαφρώς – μόνο – καλύτερα το πρώτο τρίμηνο. Προβλέπουμε ανάπτυξη 0,1% σε τριμηνιαία βάση πριν ανακτήσει τη δυναμική από το δεύτερο τρίμηνο και μετά. Διατηρούμε τις προβλέψεις μας για ανάπτυξη 0,7% για την ευρωζώνη συνολικά φέτος. Τουλάχιστον για τις αρχές του 2024, η Γερμανία θα παραμείνει πιθανότατα πιο πίσω μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης. Τα δεδομένα πιθανότατα δεν θα μετατοπίσουν πολύ τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (για τα επιτόκια). Αναμένουμε η ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, με σημαντικές πιθανότητες να προχωρήσει ήδη από τον Απρίλιο, εάν οι πιέσεις στους μισθούς μειωθούν εμφανώς στις αρχές του 2024. Κατά την άποψή μας, ωστόσο, αυτό είναι μεγάλο εάν. Λόγω της ανάπτυξης στον Νότο, η πτώση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση δεν παρέσυρε την ευρωζώνη ως σύνολο σε τεχνική ύφεση. Σημειώστε ότι τα δεδομένα παραμορφώνονται προς το χειρότερο από την Ιρλανδία. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιρλανδίας είναι εμφανώς ευμετάβλητα λόγω αλλαγών σε δικαιώματα για πνευματική ιδιοκτησία και άλλες οικονομικές συναλλαγές (μεταφορά κερδών) μεταξύ ευρωπαϊκών θυγατρικών πολυεθνικών τεχνολογικών κολοσσών που βρίσκονται στην Ιρλανδία και των μητρικών τους στις ΗΠΑ.

Η προοπτική είναι συγκρατημένη αλλά όχι πολύ κακή. Οι ανησυχίες για περικοπές επιδοτήσεων για συμμόρφωση με το συνταγματικό φρένο χρέους της Γερμανίας, οι απεργίες στους εθνικούς σιδηροδρόμους και το προσωρινό πλήγμα στις αλυσίδες εφοδιασμού από τη διακοπή της κυκλοφορίας μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μπορεί να είναι εν μέρει πίσω από την νέα αδυναμία της Γερμανίας τον Ιανουάριο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο, κάνουμε κάποια προσαρμογή στις προβλέψεις μας:

n Για την Ισπανία αναθεωρούμε την εκτίμησή μας για ανάπτυξη στο 1,8% από 1,4% για το 2024, μετά από 2,5% το 2023.

n Για την Πορτογαλία, αναμένουμε τώρα ανάπτυξη 1,6% αντί για 1,4% για το 2024 μετά από 2,3% για το 2023.

n Για την Ιταλία, προβλέπουμε τώρα αύξηση του ΑΕΠ στο 0,7% αντί 0,6% για το 2024 μετά από 0,7% πέρυσι.

Η ιδιωτική κατανάλωση φαίνεται να είχε πολύ καλύτερη απόδοση στην Πορτογαλία από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η αυξανόμενη κρατική κατανάλωση και τα αποθέματα στήριξαν το ΑΕΠ τέταρτο τρίμηνο στην Ισπανία.

Οι Holger Schmieding και Salomon Fiedler είναι οικονομολόγοι της Berenberg

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More