Tuesday, October 8, 2024
Home » Σε υψηλά δεκαετίας το ελληνικό χρηματιστήριο

Σε υψηλά δεκαετίας το ελληνικό χρηματιστήριο

0 comments

Με μόλις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, από τις 19 συνολικά από την αρχή του χρόνου, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε και κατά το προηγούμενο πενθήμερο την ανοδική του πορεία, επιτυγχάνοντας υψηλά 10 ετών. Την περασμένη εβδομάδα ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,56% και ο τραπεζικός 1,2%. Με τον τρόπο αυτό διευρύνθηκε η άνοδός τους το 2024 σε 5,24% και 8,02% αντίστοιχα.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές παραμένει ισχυρό, ενώ προσδοκίες για εισροή νέων κεφαλαίων στο ΧΑ δημιουργούν οι επαφές που είχαν την περασμένη εβδομάδα με επενδυτικούς οίκους οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, στη Νέα Υόρκη, στο συνέδριο που διοργάνωσαν JP Morgan και ΕΧΑΕ.

Ευκαιρίες

Σε αυτές διαπιστώθηκε η διάθεση για ανάληψη ελληνικού ρίσκου, με τους επενδυτές να διαβλέπουν ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών και τη διανομή ικανοποιητικών μερισμάτων, λειτουργώντας σαν μαγνήτης για τα διεθνή κεφάλαια.

Τις προοπτικές αυτές ήλθε να επιβεβαιώσει η νέα αξιολόγηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings για την Ελλάδα, που διατήρησε τη βαθμολογία της στην επενδυτική κατηγορία, σε ΒΒΒ-, με σταθερό outlook. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 έναντι 2,1% το 2023. Στην ανάλυσή τους επισημαίνουν πως η κατανάλωση των νοικοκυριών αναμένεται να παραμείνει σε καλά επίπεδα, εν μέσω επιβραδυνόμενων πληθωριστικών πιέσεων και ενίσχυσης της αγοράς εργασίας, ενώ η πρόσφατη χαλάρωση των όρων χρηματοδότησης θα στηρίξει την ανάκαμψη των επενδύσεων. Επίσης, υπογραμμίζουν πως το ευνοϊκότερο εξωτερικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης της ζήτησης από τους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, αναμένεται να στηρίξει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Ως προς το χρέος, σημειώνουν ότι ο λόγος του προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στη ζώνη του 140% έως το 2028 από 160% στο τέλος του 2023. Η βελτίωση αυτή θα υποστηριχθεί από διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα κατά τα επόμενα έτη, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την παράλληλη αύξηση της επιβάρυνσης από την καταβολή τόκων.

ΤτΕ

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και της Τράπεζας της Ελλάδος για τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5%, ενώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος (Δεκέμβριος 2023), το ΑΕΠ της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,8%. Ετσι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την ευρωζώνη, ενισχύοντας τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ με τα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης. Κατά την εγχώρια νομισματική Αρχή, η αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, ειδικά αυτών που σχετίζονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για τη συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής. Παράλληλα, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ορόσημο για την πορεία της οικονομίας και θα υποβοηθήσει την εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων. Σε συνάρτηση με τα ανωτέρω, αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης έχουν ο κατασκευαστικός κλάδος, ο τουρισμός, καθώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More