Tuesday, October 8, 2024
Home » Έτσι έκαψαν το e-justice – Αποκαλυπτική επιστολή Ελεγκτικής για εγκληματικούς χειρισμούς

Έτσι έκαψαν το e-justice – Αποκαλυπτική επιστολή Ελεγκτικής για εγκληματικούς χειρισμούς

0 comments

Έτσι έκαψαν το e-justice – Αποκαλυπτική επιστολή Ελεγκτικής για εγκληματικούς χειρισμούς

Πράγματα και θαύματα διαπιστώνει σε επιστολή της η Ελεγκτική Υπηρεσία προς τη διευθύντρια Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ), σε σχέση με το έργο του e-justice.

Στην εκτενή επιστολή καταγράφονται σωρεία ζητημάτων που εκφεύγουν της σύμβασης, την εκτόξευση του έργου, την χρέωση του δημοσίου με επιπρόσθετα ποσά, τις πολλές αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα και προχωρεί στη διαπίστωση πως με τις ενέργειες της αναθέτουσας Aρχής «έχει εγκλωβιστεί το δημόσιο στις ορέξεις του ανάδοχου». Καταγράφεται ακόμα πως οι αλλαγές που επήλθαν στο σύστημα και έγιναν από τον ανάδοχο πριν τη λήψη έγκρισης κοστολογήθηκαν αρχικά στο €1,6 εκατ., ενώμετά από διαβουλεύσεις αυτές μειώθηκαν στις €890.000, «γεγονός που υποδεικνύει ένα είδος ανατολίτικου παζαρέματος που δεν συνάδει με δημόσιες συμβάσεις».

Την επιστολή την οποία εξασφάλισε ο «Φ» και υπογράφει η Στάλω Αριστείδου διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου για Γενικό Ελεγκτή, αναφέρεται ότι τον Σεπτέμβριο 2020, υπεγράφη η σύμβαση C.2020/20 μεταξύ του ΤΥΠ και της εταιρείας IBM Italia S.p.A με αντικείμενο την Αγορά Δικαιώματος Χρήσης e-justice αξίας €5.816.500 + ΦΠΑ και συνολικής διάρκειας 156 μήνες (13 έτη). Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η υλοποίηση του συστήματος θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 8.12.2021, ημερομηνία κατά την οποία θα άρχιζε η πιλοτική λειτουργία του διάρκειας 6 μηνών, ενώ στις 8.6.2022 το σύστημα θα ολοκληρωνόταν και θα ετίθετο σε παραγωγική λειτουργία. Στην επιστολή αναφέρονται και τα εξής:

> Μετά από εισήγηση του συντονιστή της σύμβασης και της Τμηματικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΤΕΑΑ), η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ), ως το αρμόδιο όργανο, ενέκρινε δύο παρατάσεις συνολικής διάρκειας εννέα μηνών (έξι μήνες + τρεις μήνες αντίστοιχα). Με βάση την τελευταία έγκριση των αρμοδίων οργάνων, το σύστημα θα έπρεπε να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία τον Μάρτιο του 2023, έχοντας ήδη διανύσει την περίοδο της πιλοτικής λειτουργίας του η οποία θα ετίθετο σε ισχύ τον Σεπτέμβριο 2022 (τεσσερις μήνες πιλοτική δοκιμαστική λειτουργία και δύο μήνες πιλοτική παραγωγική λειτουργία).

> Μετά από εισήγηση του συντονιστή της σύμβασης και της ΤΕΑΑ, η ΚΕΑΑ, ως το αρμόδιο όργανο, ενέκρινε αλλαγές αξίας €452.068 που αφορούν επιπρόσθετες λειτουργικότητες (διασύνδεση συστήματος η-Δικαιοσύνης με σύστημα Εισαγγελίας, προσθήκη νέου Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, κωδικάριθμος επαλήθευσης εγγράφων, Backlog υποθέσεων).

> Στις 6.12.2023, εξετάστηκε από την ΚΕΑΑ νέα πρόταση του συντονιστή της σύμβασης και της ΤΕΑΑ, που αφορά εισήγηση για τροποποίηση της εν λόγω σύμβασης για συμπερίληψη επιπρόσθετων λειτουργιών/αλλαγών στο σύστημα η-Δικαιοσύνη, συνολικής αξίας €890.000, καθώς και επέκταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης κατά 11 μήνες. Η ΚΕΑΑ, αποφάσισε να αναβάλει τη λήψη απόφασης μέχρι να εξασφαλίσει στοιχεία από το ΤΥΠ. Το κόστος για τις πρόσθετες απαιτήσεις ή αλλαγές έχει υπολογιστεί από τον ανάδοχο σε €1.697.305, ενώ με τη διαπραγμάτευση που έγινε το ποσό αυτό έχει μειωθεί σε €890.930 «κάτι που υποδεικνύει ένα είδος ανατολίτικου παζαρέματος που δεν συνάδει με δημόσιες συμβάσεις.» Δηλαδή, το αίτημα στην ΚΕΑΑ παρανόμως υποβλήθηκε εκ των υστέρων, και ουσιαστικά αποσκοπεί στη διευκόλυνση του Αναδόχου να εκπληρώσει τις δικές του συμβατικές υποχρεώσεις φορτώνοντας στο δημόσιο το κόστος.

> Την αποδοχή της υλοποίησης του συστήματος, τη στιγμή που δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τις αλλαγές οι οποίες κοστίζουν περισσότερα από το κόστος υλοποίησης του, γεγονός που παραπέμπει σε εγκλωβισμό του δημοσίου στις ορέξεις του αναδόχου.

> Για το έργο επιβλήθηκε εντός του 2022 ρήτρα καθυστέρησης ύψους μόλις €16.897 λόγω καθυστερήσεων που οφείλονταν αποκλειστικά στον ανάδοχο. Σημειώνεται ότι η ρήτρα επιβλήθηκε μετά από εισήγηση της ΤΕΑΑ και όχι του συντονιστή της σύμβασης.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρεται και στο γεγονός ότι τον Νοέμβριο 2022, ο συντονιστής της σύμβασης και κατόπιν η ΤΕΑΑ υπέβαλαν εισήγηση προς την ΚΕΑΑ, που αφορούσε τη μεταβίβαση/εκχώρηση της σύμβασης από την εταιρεία IBM Italia S.p.A στην εταιρεία Kyndryl Ελλάς, Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, υποκατάστημα Κύπρου, «εισήγηση η οποία απορρίφθηκε μεν από την ΚΕΑΑ, δεικνύει ωστόσο τον τρόπο με τον οποίο ενεργούσε η Αναθέτουσα Αρχή».

Τα δύο ενδεχόμενα

Στην επιστολή αναφέρεται ότι δύο ενδεχόμενα μπορεί να ισχύουν: Είτε ο ανάδοχος αδυνατεί να υλοποιήσει το σύστημα με την επένδυση που ο ίδιος έχει προκαθορίσει μέσω της αρχικής του προσφοράς,είτε οι προδιαγραφές όπως καταγράφτηκαν στα έγγραφα του διαγωνισμού δεν ήταν πλήρεις ή ακριβείς.

Με βάση τα πιο πάνω, η Υπηρεσία μας δεν συμφωνεί με την έγκριση του ποσού των €890.930, όπως προτείνεται από την Αναθέτουσα Αρχή, καθώς και τη ζητούμενη παράταση. Αντιθέτως, η Αναθέτουσα Αρχή οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής της σύμβασης, αφού δοθούν οι δέουσες προειδοποιήσεις, εάν ο ανάδοχος δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει.

Επιπλέον, παρατηρούμε ότι σε περίπτωση που τα προγραμματισμένα χρονοδιαγράμματα παραμείνουν αμετάβλητα, το έργο θα έχει υποστεί συνολική καθυστέρηση πέραν των 20 μηνών (εννέα μήνες που έχουν εγκριθεί και 11 μήνες των οποίων η έγκριση εκκρεμεί). Αυτό σημαίνει ότι, αντί να ολοκληρωθεί σε 21 μήνες, θα απαιτηθούν προς το παρόν 41 μήνες για την ολοκλήρωσή του, αφού το σύστημα δεν έχει ακόμα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και επιπλέον ο ανάδοχος, αντί να υποστεί κυρώσεις, θα έχει εισπράξει τεράστια ποσά επιπλέον της αρχικής του προσφοράς.

Διορία στην εταιρεία μέχρι τη Δευτέρα

Επιστολή προς την ανάδοχο εταιρεία να επιλύσει όλα τα προβλήματα μέχρι τη Δευτέρα διαφορετικά θα καταγγελθεί το συμβόλαιο, απέστειλε το Υφυπουργείο Καινοτομίας.

Αυτό ανέφερε χθες στην Επιτροπή Νομικών που εξέταζε το θέμα του e-justice, ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Νεόφυτος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι η σύμβαση προβλέπει ότι υπάρχει δυνατότητα ακόμα και τερματισμού, σε περίπτωση ανυπέρβλητων προβλημάτων. Όπως είπε, αυτό θα αξιολογηθεί αφού ολοκληρωθούν οι προσπάθειες της εταιρείας.

Στο μεταξύ, αντιμέτωποι ακόμα και με αγωγές για επαγγελματική αμέλεια μπορεί να βρεθούν οι δικηγόροι, οι οποίοι έχουν μείνει ξεκρέμαστοι μετά την αδυναμία του συστήματος e-justice να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νομικού κόσμου, ανέφερε η προεδρεύουσα της επιτροπής Νομικών Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία ανέφερε ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη θέση της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος της ανάδοχου εταιρείας κ. Μιχαήλ ανέφερε στην επιτροπή ότι γίνονται προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων, έγιναν βελτιώσεις ώστε να ανταποκριθεί πλήρως η εταιρεία με τις υποχρεώσεις της και εξέφρασε την αισιοδοξία της για επίλυση τους.

Η συνεδρίαση της επιτροπής έγινε την ώρα που έξω από τον χώρο της Βουλής πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας δεκάδες δικηγόροι. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς ανέφερε ότι η δικαιοσύνη δεν είναι πειραματόζωο, αλλά είναι το υποστύλωμα του κράτους το οποίο διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Μίλησε δε για δικαιοσύνη στον γύψο και ζήτησε ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταχώρησης υποθέσεων.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More