Thursday, September 19, 2024
Home » Σηκώνουν μανίκια για σταδιακή εγκατάσταση κλιματιστικών σε 405 σχολεία

Σηκώνουν μανίκια για σταδιακή εγκατάσταση κλιματιστικών σε 405 σχολεία

0 comments

Σηκώνουν μανίκια για σταδιακή εγκατάσταση κλιματιστικών σε 405 σχολεία

Προπομπό για την εγκατάσταση κλιματιστικών σε 405 σχολεία, αποτελεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

ΤοΥπουργείου Παιδείας και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου παρέλαβαν χθες την τελική έκθεση του έργου, το οποίο ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2023, περιλαμβάνοντας εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 4,9 MW, θερμομόνωσηπερίπου 84.000 τ.μ. και υγρομόνωση στις επιφάνειες που τοποθετήθηκαν τα εν λόγω φωτοβολταϊκά.

Η συμφωνία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης της ΑΗΚ, έχει οδηγήσει σε μείωση κατά 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στα σχολεία, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Το έργο έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ). Τα κονδύλια για την υλοποίησή του δόθηκαν από την ΑΗΚ, την οποία θα αποπληρώσει σταδιακά το υπουργείο Παιδείας. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε στα €6,6 εκατ., σημαντικά μειωμένο από τον αρχικό προϋπολογισμό των €9,6 εκατ.

Το έργο υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των αρμοδίων Αρχών και τη στήριξη του Υπουργείου Ενέργειας, με τη συμβολή του οποίου εξασφαλίστηκε έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ειδικού σχεδίου που επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συμψηφισμού μετρήσεων αυξημένης ισχύος (μέχρι 20 kW) στα σχολικά κτήρια.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το έργο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα σχολεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για το Υπουργείο Παιδείας και την ΑΗΚ όσο και για την κοινωνία γενικότερα. Με την ολοκλήρωσή του επιτυγχάνεται ένας μεγάλος στόχος, αυτός της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, δημοσίου χρήματος και δημιουργίας ενεργειακής συνείδησης στη νέα γεννιά, ενώ παράλληλα το έργο συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More