Friday, November 22, 2024
Home » Άγνωστος ο πραγματικός αριθμός των αστέγων στην Κύπρο το 2024

Άγνωστος ο πραγματικός αριθμός των αστέγων στην Κύπρο το 2024

0 comments

Άγνωστος ο πραγματικός αριθμός των αστέγων στην Κύπρο το 2024

Ο θάνατος της 45χρονης άστεγης από τη Ρωσία, η οποία εντοπίστηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε εγκαταλειμμένη οικία στην περιοχή του Εναέριου, επανέφερε στο προσκήνιο το καυτό ζήτημα, το οποίο ταλανίζει την Κύπρο και ιδιαίτερα την πόλη της Λεμεσού.

Θυμίζουμε ότι πέρσι εντοπίστηκαν σκελετοιποιημένοι σοροί πλησίον του νοσοκομείου της πόλης, οι οποίοι άνηκαν σε άστεγους αλλοδαπούς. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από τη μια στιγμή στην άλλη, βρίσκονται στον δρόμο και καταφεύγουν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια. Άλλοι κοιμούνται σε οχήματα, ενώ κάποιοι επιλέγουν να βρουν καταφύγιο σε παγκάκια, στη θάλασσα ακόμη και σε πάρκα. Όλα αυτά την ώρα που οι κρατικές Υπηρεσίες δεν έχουν πλήρη εικόνα για τους πραγματικούς αριθμούς αστέγων στη χώρα μας.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» όταν ζήτησε στοιχεία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για τον αριθμό των αστέγων για το 2023, αυτά δεν έχουν ετοιμαστεί ακόμη και έτσι για την ώρα δεν υπάρχει καταγεγραμμένος ακριβής αριθμός. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, για τους πρώτους έξι μήνες του 2023, έχουν καταγραφεί 137 περιπτώσεις ατόμων που απευθύνθηκαν στο κράτος αναζητώντας στέγη.

Όπως προκύπτει, στη Λευκωσία αποτάθηκαν 40 πρόσωπα (19 Κύπριοι, 10 Ευρωπαίοι πολίτες και 11 υπήκοοι τρίτων χωρών). Στη Λεμεσό καταγράφηκαν 58 περιπτώσεις (20 Κύπριοι, 19 Ευρωπαίοι πολίτες και 19 υπήκοοι τρίτων χωρών). Στην Πάφο, 32 περιπτώσεις (11 Κύπριοι, 15 Ευρωπαίοι και 6 υπήκοοι τρίτων χωρών) ενώ οι επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου είναι οι μοναδικές που καταγράφουν μονοψήφιους αριθμούς αστέγων. Συγκεκριμένα, στην επαρχία Λάρνακας καταγράφηκαν 3 περιπτώσεις (2 Κύπριοι και 1 ευρωπαίος) και στην επαρχία Αμμοχώστου 4 περιπτώσεις, όλοι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο «Φ» αποτάθηκε και στο Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΣΧΕΔίΑ» του Δήμου Λεμεσού όπου και εκεί δεν υπάρχει για την ώρα ολοκληρωμένη εικόνα για τις περιπτώσεις αστέγων για το 2023. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον «Φ», η υπεύθυνη των Κοινωνικών Προγραμμάτων, Χριστίνα Τσαμπαρτά, για το 2022 καταγράφηκαν 190 νέες περιπτώσεις ατόμων οι οποίοι για διάφορους λόγους έμειναν χωρίς στέγη. Όπως εξήγησε η κ. Τσαμπαρτά υπάρχουν και χρόνια άστεγοι κάποιοι εκ των οποίων επιλέγουν συνεχώς να μετακινούνται, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Σε ό,τι άφορα τις 190 περιπτώσεις άστεγων που διαχειρίστηκε η «ΣΧΕΔίΑ», οι 136 εντοπίστηκαν μετά από αναφορές δημοτών και εντοπισμό από λειτουργούς του Κέντρου, ενώ οι 54 περιπτώσεις αποτάθηκαν οι ίδιοι για βοήθεια. Σε ό,τι άφορα τις περιπτώσεις αυτές, το 65% ήταν Κύπριοι πολίτες, 17% υπήκοοι τρίτων χωρών και 16% Ευρωπαίοι.

Η κ. Τσαμπαρτά υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός αιτητών ασύλου, οι οποίοι δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν από τις υπηρεσίες, καθώς μετακινούνται από το ένα σημείο στο άλλο ή ακόμη και σε άλλη επαρχία. «Βρισκόμαστε καθημερινά στον δρόμο για να εντοπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις και να προβούμε άμεσα σε όλες τις διαδικασίες» τόνισε, επισημαίνοντας ότι όταν εντοπιστούν γίνονται ενέργειες ανάλογα με τις ανάγκες και τα αιτήματά τους. Σημείωσε ακόμη ότι γίνονται όλες οι διαδικασίες για τα δικαιώματα που έχουν ενώ τους παρέχονται υπηρεσίες από το Κέντρο Ημέρας, όπως ζεστό φαγητό και μπάνιο.

Για το τεράστιο ζήτημα των αστέγων στη Λεμεσό, μίλησε στον «Φ» και ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος τόνισε ότι «έστω και ένας άστεγος να υπάρχει, ο δήμος έχει ηθική και πολιτική ευθύνη να τον στηρίξει». Υπογράμμισε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε λειτουργία το Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων όπου «το θέμα δεν προσεγγίζεται μόνο για να εξασφαλιστεί σε κάποιον μια διανυκτέρευση, αλλά για να στηριχθεί σε μια δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται και να επανενταχθεί στην κοινωνία. Να βρει μια μόνιμη στέγη και εργασία».

Εξήγησε ότι το Κέντρο είναι στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό και ψυχολόγους οι οποίοι διαχειρίζονται δεκάδες περιπτώσεις που έχουν πρόβλημα κοινωνικής αποξένωσης, τονίζοντας ότι βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους, με στόχο να εντοπιστούν αυτές οι περιπτώσεις και να γίνουν άμεσα οι ανάλογες ενέργειες. «Δεν αφήνουν καμία περίπτωση ατόμου που αντιμετωπίζει πρόβλημα είτε βρίσκεται στον δρόμο ή κινδυνεύει να βρεθεί, χωρίς να το προσκαλέσουν στο Κέντρο για να βοηθηθεί και να σταθεί στα πόδια του».

Σε σχέση με την περίπτωση της 45χρονης άστεγης, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μαριλένα Ευαγγέλου, σε δημόσιες δηλώσεις της και ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε ότι «εξασφαλίστηκε αρκετές φορές στέγη στη γυναίκα που εντοπίστηκε νεκρή», σημειώνοντας ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτουν θέματα προσωπικών δεδομένων. Να σημειωθεί ότι η περίπτωση της 45χρονης ήταν άγνωστη για τις υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More