Friday, September 20, 2024
Home » Υγεία, ενέργεια, τουρισμός και δεδομένα στο επίκεντρο

Υγεία, ενέργεια, τουρισμός και δεδομένα στο επίκεντρο

0 comments

Με μικρά, αλλά σταθερά βήματα αναπτύσσεται το δίκτυο νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, το οποίο έχει πλέον να παρουσιάσει μια σειρά από επιτυχημένα παραδείγματα εξαγορών, όπως η Beat (FreeNow πλέον, εξαγοράστηκε το 2017), το Viva Wallet (εξαγοράστηκε το 2022) και η Marine Traffic (εξαγοράστηκε το 2023). Ωστόσο, τα success stories δεν σταματούν εκεί.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο μητρώο Elevate Greece του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν φτάσει πλέον τις 806, καταγράφοντας σημαντική αύξηση εντός του 2023 (664 ήταν οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις τον Νοέμβριο του 2022, 533 στο τέλος του 2021). Οι εν λόγω 806 νεοφυείς επιχειρήσεις, βέβαια, δεν είναι οι μόνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Συνολικά, η πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης έχει συγκεντρώσει 4.481 αιτήσεις επιχειρήσεων για ένταξη στο μητρώο από το 2020, ενώ υπάρχουν αρκετές startups (κυρίως σε πρώιμη φάση ανάπτυξης) που δεν έχουν εμφανιστεί στο ραντάρ του Elevate Greece.

Τομείς

Σε ό,τι αφορά τις εγγεγραμμένες στο μητρώο επιχειρήσεις, δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Ο τομέας με τον μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων είναι οι επιστήμες υγείας (ιατρική, ψυχική υγεία, ακτινολογία) με 119 (14,8%), ενώ ακολουθούν το περιβάλλον και η ενέργεια με 75 (9,3%), ο τουρισμός με 62 (7,7%) και η ανάλυση δεδομένων με 60 (7,4%). Ακολουθούν οι τομείς της αγροτεχνολογίας και της τεχνολογίας τροφίμων και η διαφήμιση.

Σχεδόν οι μισές (48%) εγγεγραμμένες στο μητρώο επιχειρήσεις εργάζονται για τη δημιουργία λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης, ενώ πολλές είναι και οι startups που ασχολούνται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things, 209 επιχειρήσεις) ή και με τις τεχνολογίες cloud (211 επιχειρήσεις). Σημειώνεται επίσης ότι 66 νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτύσσουν ρομποτική τεχνολογία, ενώ 44 ασχολούνται με την παραγωγή drone.

Δύο στις τρεις νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους στην Αττική (534 από τις 806), ενώ 117 βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, 47 στην Κρήτη και 27 στη Δυτική Ελλάδα. Οι υπόλοιπες περιφέρειες έχουν λιγότερες από 15 νεοφυείς επιχειρήσεις η καθεμία.

Η τελευταία ετήσια έκθεση της Found.ation και της EIT Digital για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα προβλέπει ότι το 2024 θα αποτελέσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, η οποία θα χαρακτηριστεί από νέα μεγέθυνση της δραστηριότητας αλλά και από την ωρίμανση και τη διεθνοποίηση των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More