Πρωταθλητές στον ναργιλέ οι κύπριοι νέοι – Στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη
Το έριξαν στον ναργιλέ και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μαθητές και νεαροί ενήλικες και αν και τα ποσοστά καπνίσματος συμβατικού τσιγάρου συνεχίζουν να παρουσιάζουν μείωση στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ανησυχεί για τα νέα μέσα που χρησιμοποιούν οι νέοι.
Παρουσιάζοντας τα δεδομένα των τελευταίων τεσσάρων ετών η Αρχή, σε υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών, ανέφερε: «Όσον αφορά το κάπνισμα, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Αρχής και με βάση την έρευνα γενικού πληθυσμού του 2023, διαπιστώνεται ότι 38% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει καπνίσει κατά τον τελευταίο μήνα. Ανάμεσα στους μαθητές, αυτό το ποσοστό, βρίσκεται στο 14% και σε πτωτική τάση. Δυστυχώς, όμως, οι κύπριοι μαθητές βρίσκονται στις πιο ψηλές θέσεις στην Ευρώπη στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και ναργιλέ».
Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αναφέρει η ΑΑΕΚ, «ποσοστό 4,6% των μαθητών ανέφερε καθημερινή χρήση, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ESPAD (έρευνα για τον μαθητικό πληθυσμό) που είναι το 3,1%».
«Παρά τις παγκόσμιες μειώσεις στη χρήση καπνού», επισημαίνει η Αρχή στο υπόμνημά της στη Βουλή, «η εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων, και άλλων νεότερων προϊόντων καπνού με αρωματικές ουσίες, επηρεάζει δραματικά τη χρήση καπνού στους νέους σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτά τα προϊόντα ονομάζονται συσκευές ατμίσματος γιατί ζεσταίνουν το υγρό που περιέχουν και ο χρήστης εισπνέει το αέριο που παράγεται».
Ο θερμαινόμενος καπνός, τα προϊόντα νικοτίνης και άλλα αναδυόμενα προϊόντα καπνού, «περιλαμβάνουν συνήθως γλυκαντικές ουσίες και άλλα συστατικά με χαρακτηριστικές γεύσεις και ενέχουν κινδύνους για την παγκόσμια υγεία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι που ατμίζουν ή και καπνίζουν έχουν αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης ενώ δυσκολεύονται στη διαχείριση συναισθημάτων (θυμός, ένταση)».
Επιπρόσθετα, αναφέρει η Αρχή και σε σχέση με τη χρήση ναργιλέ, «η έρευνα έδειξε ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες 34 χώρες που συμμετέχουν, κατά το έτος 2019, η Κύπρος βρισκόταν ανάμεσα στις χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά χρήσης ναργιλέ κατά τους τελευταίους μήνες και κατέγραψε ποσοστό 21% με τον μέσο όρο των υπολοίπων χωρών να βρίσκεται στο 8.9%».
Για την αναχαίτιση των φαινομένων αυτών, η ΑΑΕΚ, σύμφωνα με τα όσα ενημέρωσε την Βουλή, έχει θέσει ως προτεραιότητά της, την διαφώτιση των νέων «όσον αφορά στα νέα αυτά καπνικά προϊόντα εστιάζοντας στις επιπτώσεις που αυτά έχουν στην υγεία τους».
Υποδεικνύει καταλήγοντας ότι «λόγω της λανθασμένης εντύπωσης ότι τέτοια προϊόντα είναι λιγότερο βλαβερά ή αθώα σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο, ενθαρρύνεται η κατανάλωση τους από τους νέους. Για αυτό, μέσα από εκστρατεία διαφώτισης και συγκεκριμένα ενός ενημερωτικού εντύπου που ετοιμάζει η αρχή, πρόκειται να δοθούν ξεκάθαρα οι σωστές πληροφορίες για τους μύθους και τις αλήθειες για αυτά τα προϊόντα με σκοπό να διατεθεί στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης».
Πηγή: Philenews