Friday, September 20, 2024
Home » Απειλείται το 40% των θέσεων εργασίας από την ΤΝ

Απειλείται το 40% των θέσεων εργασίας από την ΤΝ

0 comments

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας τεχνολογικής επανάστασης που θα μπορούσε να εκτοξεύσει την παραγωγικότητα, να δώσει ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα σε όλο τον κόσμο. Ομως, μπορεί επίσης να αντικαταστήσει εργαζόμενους σε θέσεις εργασίας και να εμβαθύνει τις ανισότητες.

Η ταχεία πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει γοητεύσει τον κόσμο, προκαλώντας ενθουσιασμό αλλά και ανησυχία, ενώ εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τις οικονομίες με πολύπλοκους τρόπους. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα είναι ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύνολο πολιτικών για την ασφαλή αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας.

Σε μια νέα ανάλυση, ερευνητές του ΔΝΤ εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Πολλές μελέτες έχουν προβλέψει την πιθανότητα να αντικατασταθούν θέσεις εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ανθρώπινη εργασία.

Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά: σχεδόν το 40% της παγκόσμιας απασχόλησης είναι εκτεθειμένο στην ΤΝ. Ιστορικά, η αυτοματοποίηση και η τεχνολογία της πληροφορικής τείνουν να επηρεάζουν τα καθήκοντα ρουτίνας, αλλά ένα από τα πράγματα που ξεχωρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη είναι η ικανότητά της να επηρεάζει τις θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Ως αποτέλεσμα, οι προηγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους από την ΤΝ –αλλά και περισσότερες ευκαιρίες αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της– σε σύγκριση με τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Στις προηγμένες οικονομίες, περίπου το 60% των θέσεων εργασίας μπορεί να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Περίπου οι μισές από τις θέσεις εργασίας που θεωρούνται εκτεθειμένες μπορούν να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση της ΤΝ, ενισχύοντας την παραγωγικότητα. Στις άλλες μισές, οι εφαρμογές ΤΝ μπορεί να εκτελούν βασικά καθήκοντα που σήμερα εκτελούνται από ανθρώπους, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, ορισμένες από αυτές τις θέσεις εργασίας μπορεί να εξαφανιστούν.

Στις αναδυόμενες αγορές και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, αντίθετα, η έκθεση στην ΤΝ αναμένεται να είναι 40% και 26%, αντίστοιχα. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν λιγότερες άμεσες αναταράξεις λόγω της ΤΝ. Ταυτόχρονα, πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν την υποδομή ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της ΤΝ, αυξάνοντας την πιθανότητα επιδείνωσης των ανισοτήτων μεταξύ των εθνών ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής προόδου.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Το άρθρο αποτελεί περίληψη της σχετικής ανάλυσης που δημοσιεύεται στο IMF Blog

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More