Τρέμιθοι Γεροσκήπου, το δέντρο της παφίτικης πίσσας
Αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γεροσκήπου και δέντρο συνυφασμένο με την παραγωγή της περίφημης παφίτικης πίσσας, οι τρέμιθοι αποτελούν προστατευόμενο είδος στον δεύτερο πληθυσμιακά Δήμο της επαρχίας Πάφου.
Έχοντας στόχο την προστασία και ανάδειξη της σημασίας τους για την οικονομία και πολιτιστική κληρονομιά της Γεροσκήπου μέσα από τους αιώνες, ο Δήμος έχει θέσει τα τελευταία χρόνια σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα προστασίας και αναπαραγωγής του δέντρου, το οποίο ήδη αποτελεί πιλότο για αντίστοιχα προγράμματα προστασίας διαφόρων ειδών πολιτιστικής κληρονομιάς ανά την Κύπρο. Παράλληλα, την ανάδειξη του σημαντικού αυτού δέντρου για την επαρχία, προωθεί πλέον και η ΕΤΑΠ η οποία ενέταξε τους τρέμιθους στο πρόγραμμα της ψηφιακής προβολής περιοχών και σημείων της επαρχίας με τη χρήση νέων πολυμέσων.
Τη σημασία του τρέμιθου για την οικονομική και κοινωνική ζωή της Γεροσκήπου μαθαίνουν από νωρίς και τα παιδιά του Δήμου. Σε αυτά τα πλαίσια, οι μαθητές του Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου εκπόνησαν μια μελέτη για το συγκεκριμένο δέντρο, στην οποία τονίζεται ιδιαίτερα ότι από τις αρχές του 20ου αιώνα ο τρέμιθος (Pistacia atlantica) συνδέθηκε με τη παραγωγή της πίσσας παφίτικης.
Κέντρο παραγωγής της είναι η Γεροσκήπου όπου τοπικές βιοτεχνίες ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τη παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής, επισημαίνεται στη μελέτη των μαθητών:
Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιείτο ρητίνη που μαζεύονταν από δέντρα που βρίσκονταν στη Γεροσκήπου. Η τρεμεντίνα γνωστή ως πίσσα, λαμβάνεται από τρέμιθους μεγάλης ηλικίας, από εντομές σε διάφορα σημεία του κορμού του δέντρου με τσεκούρι ή αξίνα. Από τα χαράγματα που προκαλούνται με αυτό τον τρόπο στον κορμό, εκκρίνεται μια παχύρευστη και ρητινώδης ουσία ,η τρεμεντίνα, από την ειδική επεξεργασία της οποίας παράγεται η «πίσσα παφίτικη»,η οποία έχει χαρακτηριστικό φυσικό άρωμα και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές.
Στο κέντρο της Γεροσκήπου, σε πολύ κοντινή απόσταση από την πλατεία και το Δημοτικό Μέγαρο, βρίσκονται πολλοί αιωνόβιοι τρέμιθοι, που πλέον έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας. Με πρωτοβουλία του Δήμου Γεροσκήπου πριν μερικά χρόνια η οποία υιοθετήθηκε από το Τμήμα Δασών, εννέα τρέμιθοι που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή εκκλησιαστική γη έχουν κηρυχθεί ως προστατευόμενα δέντρα.
Πηγή: Philenews