Φρένο σε προσφορές από επιχειρήσεις που προχώρησαν σε ανατιμήσεις, πλαφόν στο περιθώριο κέρδους του βρεφικού γάλακτος, «καθαρή» τιμή από το χωράφι στο ράφι και κόφτης στις εκπτώσεις προς τα σουπερμάρκετ από προμηθευτές στο 30% βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και εξειδίκευσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έχει στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των στρεβλώσεων στην αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης καταδικάζει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τόνισε ότι η επίδραση των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες αναμένεται να φανεί στην αγορά έως τον ερχόμενο Μάρτιο.
Τι προβλέπεται
Πρώτον, θα υπάρξει διάταξη με την οποία θα μειώνονται οι συνολικές παροχές της βιομηχανίας προς τα σουπερμάρκετ κατά 30%, με στόχο τη μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση των τελικών τιμών των προϊόντων. Το μέτρο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα εφαρμοστεί σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Οπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας, οι βιομηχανίες θα αναγκαστούν να μειώσουν τις αρχικές, υψηλές τιμές που διατηρούν και μετά μέσω προωθητικών ενεργειών εμφανίζονται να τις μειώνουν. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τη ΔΙΜΕΑ και ως βάση των παροχών θα χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρος των εκπτώσεων της τελευταίας κλεισμένης χρήσης των εταιρειών.
Δεύτερον, θα απαγορεύεται, αρχής γενομένης από σήμερα, στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές να προχωρούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα αυτά για διάστημα τριών μηνών μετά την ανατίμηση. Το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σουπερμάρκετ.
Τρίτον, εισάγεται η «καθαρή» τιμή από το χωράφι στο ράφι. Συγκεκριμένα, για να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα θα υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές, ενώ θα επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρα. Το μέτρο σε αυτή τη φάση αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε δεύτερη φάση και σε άλλα είδη.
Τέταρτον, επιβάλλεται πλαφόν 7% στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Οπως είπε ο υπουργός, για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους θα αφορά επιχειρήσεις που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα και θα αφορά το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και του εμπορικού κέρδους.
Πέμπτον, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, ως βάση υπολογισμού του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης και του εμπορικού κέρδους θα υπολογιστεί η τελευταία οικονομική χρήση που έχει κλείσει για κάθε εταιρεία. Τα μέτρα της επιβολής πλαφόν στο βρεφικό γάλα και της απαγόρευσης των προωθητικών ενεργειών εφόσον έχει προηγηθεί ανατίμηση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα θεσμοθετηθούν αρχικά για το 2024.
Περιθώριο προσαρμογής
Οπως είπε ο υπουργός, ειδικά για το μέτρο της απαγόρευσης προσφορών θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, διότι το τρίμηνο που θα ακολουθεί θα αποτελεί βαρύ μειονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού για την εταιρεία που θα βγει εκτός προσφορών και θα χάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς της. Αμεσα το υπουργείο ξεκινά και επαφές με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου για να τους ενημερώσει για το χρονικό περιθώριο προσαρμογής που θα έχουν.
Ο Κώστας Σκρέκας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, λέγοντας πως το 2023 η ΔΙΜΕΑ πραγματοποίησε 25.267 ελέγχους και επέβαλε 1.865 πρόστιμα συνολικού ύψους 13,416 εκατ. ευρώ.