Friday, September 20, 2024
Home » Ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή του αεροδρομίου στο ΧΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή του αεροδρομίου στο ΧΑ

0 comments

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο διευθετούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εισαγωγή του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα κυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψε το Δημόσιο με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο, με την οποία επικαιροποιείται η σύμβαση ανάπτυξης του αεροδρομίου που υπογράφηκε το 1995.

Με την επικαιροποίηση:

Πρώτον, αίρονται οι περιορισμοί ως προς το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων εκτός του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Μέτοχοι της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι το Υπερταμείο (20%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), η γερμανική (καναδικών συμφερόντων) εταιρεία Avi Alliance Gmbh (40% + 60 μετοχές) και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου. Σε θεσμικούς επενδυτές και το επενδυτικό κοινό θα παραχωρηθούν με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο οι μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ.

Δεύτερον, αλλάζουν ο τίτλος και οι αρμοδιότητες του εκτελεστικού επικεφαλής της εταιρείας, καθώς ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής αναλαμβάνει καθήκοντα ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή (CEO) και χρίζεται μέλος του διοικητικού συμβουλίου – στο οποίο δεν συμμετέχει επί του παρόντος.

Τρίτον, τροποποιείται η διαδικασία σύναψης συμφωνιών μεγάλης διάρκειας (μίσθωση, παραχώρηση, κ.λπ.) που έχουν ημερομηνία λήξης μεταγενέστερη της σύμβασης ανάπτυξης του αεροδρομίου. Με το νέο καθεστώς, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα μπορεί πλέον να προχωρά σε τέτοιες συμφωνίες, εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών, αλλά και την επιβεβαίωση ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου ότι η συμφωνία μακράς διαρκείας είναι προς όφελος του αεροδρομίου και ότι δεν θα μπορούσε να έχει μικρότερη διάρκεια. Σημειώνεται ότι η παρούσα σύμβαση λήγει το 2045.

Τέλος, με την ψήφιση του ίδιου νομοσχεδίου θα επιστραφούν στα κρατικά ταμεία και τα 85,4 από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν το 2021 στην Aegean στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για τις συνέπειες της πανδημίας. Το ποσό αφορά την επαναγορά του 10,3% των μετοχών της εταιρείας, τις οποίες είχε αγοράσει το Δημόσιο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατομμυρίων του 2021. Η τιμή πώλησης των μετοχών στην Aegean διαμορφώθηκε στα 11,43 ευρώ, που ήταν και η μέση τιμή της μετοχής κατά την περίοδο 11/8-3/11/2023.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More