Thursday, September 19, 2024
Home » Μέλος στο ΔΣ της ΔΕΦΑ με σύγκρουση συμφέροντος: Ηθικά ζητήματα και για άλλους τρεις διορισμούς – Πώς απάντησε ο Λετυμπιώτης

Μέλος στο ΔΣ της ΔΕΦΑ με σύγκρουση συμφέροντος: Ηθικά ζητήματα και για άλλους τρεις διορισμούς – Πώς απάντησε ο Λετυμπιώτης

0 comments

Μέλος στο ΔΣ της ΔΕΦΑ με σύγκρουση συμφέροντος: Ηθικά ζητήματα και για άλλους τρεις διορισμούς – Πώς απάντησε ο Λετυμπιώτης

Της ΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ – Εφημερίδα «Αλήθεια»

Με έναν διορισμό με ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος και επιπλέον τρεις διορισμούς που φαίνεται να υπάρχουν ζητήματα κυρίως ηθικά, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πράξη του γνωμοδοτικού συμβουλίου. Μετά την ανακοίνωση του διορισμού του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ενέργειας επικοινώνησαν με την «Αλήθεια» για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για αστοχίες στην επιλογή του νέου ΔΣ της ΔΕΦΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Γιόχανσον – Ιωάννου: «Παράδειγμα για όλους η εντυπωσιακή πρόοδος…

Νεκρό βρέφος έξι μηνών – «Το κτύπησε η μητέρα του…

«Τη βρήκα δεμένη… ήθελε νερό, με έβγαλαν έξω» – Ο…

Υπενθύμισαν δε τα περί …σοφών που θα λειτουργούσαν ένα Σώμα «για να εφαρμόσουν στην πράξη την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα διορισμών και την αύξηση της διαφάνειας στον τρόπο που γίνονται οι διορισμοί από την εκτελεστική εξουσία, βάζοντας τέλος στους κομματικούς διορισμούς και κόντρα στις κακές πρακτικές του παρελθόντος και τις παγιωμένες αντιλήψεις».

Οι προβληματικοί διορισμοί Συμφωνά με πληροφορίες της «Α» μέλος του ΔΣ της ΔΕΦΑ εργάζεται σε εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες στην κινέζικη εταιρεία CPP που διαχειρίζεται την κατασκευή του τερματικού LNG στο Βασιλικό. Επιπρόσθετα, τίθενται ηθικά ζητήματα σε δυο διορισμούς μελών οι οποίοι είναι συνταξιούχοι σήμερα της ΑΗΚ και της exxon mobil, αντίστοιχα. Ενώ, διαφαίνεται και εμμέσως σύγκρουση συμφέροντος σε τέταρτο μέλος του ΔΣ της ΔΕΦΑ, το οποίο εργοδοτείται σήμερα στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας. Η ανακοίνωση της προεδρίας Υπενθυμίζεται, ότι την επιλογή των μελών του ΔΣ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η Προεδρία, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τo Γνωμοδοτικό αξιολόγησε τις δηλώσεις των ενδιαφερομένων και ετοίμασε κατάλογο προτεινόμενων υποψηφίων, τον οποίο απέστειλε στον αρμόδιο Υπουργό. Ακολούθως, μετά από εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργου Παπαναστασίου, Πρόεδρος της ΔΕΦΑ διορίστηκε ο Αντώνης Πατσαλής, Μηχανολόγος Μηχανικός. Αντιπρόεδρος διορίστηκε ο Κυριάκος Κουππά, Χημικός Μηχανικός, και μέλη οι Δημήτριος Παπαπολυβίου (Δικηγόρος), Χρίστος Καλλής (Μηχανολόγος-Μηχανικός), Γιώργος Ασιήκαλλης (Ηλεκτρονικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός), Νικόλαος Μορφίτης (Διοίκηση Επιχειρήσεων), Θωμάς Σέπος (Μηχανολόγος Μηχανικός), Αναστασία Καλαϊκά (Λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών Α’, εκπρόσωπος του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας) και Μιχάλης Ιακωβίδης, (Λειτουργός Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, εκπρόσωπος του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών).

Ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ισχύ για περίοδο 30 μηνών. Σημειώνεται, τέλος, ότι πριν από τη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε γίνει ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία».

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι διορισμοί έγιναν με συστάσεις του γνωμοδοτικού συμβουλίου και ότι «δεν έχουμε ένδειξη για σύγκρουση συμφέροντος».

«Αν η επιτροπή ασυμβίβαστου εντοπίσει κάτι μεμπτό, τότε θα προκύψουν αλλαγές», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Τι έλεγαν Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ας υπενθυμίσουμε και τι ανέφερε προ μηνών ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: «Μέσα από την υλοποίηση ακόμα ενός πολύ σημαντικού άξονα του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πολίτες που κατέχουν τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα συναφή στον κάθε οργανισμό, μέσα από μια καθαρή, ανοικτή, διαδικασία, πλέον θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτούς τους οργανισμούς».

Για την λειτουργία «του Γνωμοδοτικού συμβουλίου για τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών μέσα από διάφανη και αξιοκρατική διαδικασία» αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του. Λέγοντας χαρακτηριστικά «μέσα σε αυτούς τους πρώτους δέκα μήνες δρομολογήσαμε λύσεις σε μια σειρά από δύσκολα ζητήματα, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η σημερινή μέρα δεν προσφέρεται για αναλυτικό απολογισμό.

Περιορίζομαι μόνο να αναφέρω ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αγγίξαμε σύνθετα και δύσκολα προβλήματα που εκκρεμούσαν για χρόνια». Και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «στη σύσταση και λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών μέσα από διάφανη και αξιοκρατική διαδικασία».

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More