Friday, September 20, 2024
Home » Μονή Αγίου Νεοφύτου: Ένας αλλιώτικος αγιασμός των υδάτων

Μονή Αγίου Νεοφύτου: Ένας αλλιώτικος αγιασμός των υδάτων

0 comments

Μονή Αγίου Νεοφύτου: Ένας αλλιώτικος αγιασμός των υδάτων

Συνηθίσαμε στις παράλιες περιοχές του νησιού μας να συνδέουμε τον αγιασμό των υδάτων κάθε χρόνο τέτοια μέρα με την σχετική τελετή στις θάλασσες μας. Στην Ιερή και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νοεφύτου όμως, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο ανήμερα των Θεοφανείων, μια διαφορετική τελετή που αποκτά ολοένα και περισσότερους θεατές.

Στην φημισμένη Μονή, που βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο στα βουνά που δεσπόζουν της Πάφου, στην περιοχή Τάλας, επίκεντρο της τελετής είναι το μικρό και όμορφο συντριβάνι που υπάρχει μέσα στους κήπους του μοναστηριού. Μετά την Θεία Λειτουργία, η μοναστική κοινότητα, προισταμένου του Ηγουμένου της Μονής, Επισκόπου Χύτρων Λεοντίου, τελεί την λειτουργία του αγιασμού των υδάτων στο συντριβάνι αυτό, σε μια τελετή διαφορετική μεν από τις πολύβουες τελετές στις παραλίες της Κύπρου, σαφώς όμως πιο ενδιαφέρουσα και με περισσότερη θρησκευτικότητα λόγω της κλειστής υφής της.

Δεκάδες πιστοί που παρέστησαν από το πρωί στην λειτουργία των Φώτων στον Άγιο Νεόφυτο, παρακολούθησαν στη συνέχεια και τον αγιασμό των υδάτων, κατακλύζοντας τους χώρους του μοναστηριού. Μια τελετή που παρακολούθησαν με έκδηλο θαυμασμό και δεκάδες ξένοι επισκέπτες που το πρωί είχαν βρεθεί με οργανωμένες εκδρομές για προσκύνημα και περιήγηση στον διεθνώς φημισμένο θρησκευτικό χώρο.

Οι καθιερωμένες τελετές αγιασμού των υδάτων και κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, πραγματοποιήθηκαν το πρωί σήμερα και σε όλους τους Δήμους της επαρχίας Πάφου. Στην τελετή που έγινε στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More