Έτοιμο το πρότυπο πάρκο Καλλισθενικής Γυμναστικής στην παραλία Καστέλλα
Το μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο στο είδος του στην Κύπρο Πάρκο Καλλισθενικής Γυμναστικής ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην παραλία Καστέλλα, από τον Δήμο Λάρνακας και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ).
Πρόκειται για έναν πρότυπο παραλιακό χώρο εκγύμνασης τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, αποκλειστικά με όργανα καλλισθενικής γυμναστικής. Η όλη δράση αποτελεί εμπλουτιστικό έργο για την πόλη της Λάρνακας και ήδη έχει αρχίσει να προσελκύει ντόπιους και ξένους χρήστες. Στόχος επίσης είναι να μπορούν να διοργανώνονται και αθλητικοί διαγωνισμοί. Το έργο έτυχε της στήριξης του Υφυπουργείου Τουρισμού στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης της ΕΤΑΠ Λάρνακας.
Ο εξοπλισμός που έχει τοποθετηθεί, σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς Ποιότητας και Ασφάλειας και περιλαμβάνει μπάρες, μονόζυγα, πολύζυγα, κλίμακες, σκάλες αναρρίχησης, πάγκους, κρίκους, κ.α. Πέραν του ότι καλύπτει όλες τις ανάγκες για ενήλικες, έχουν τοποθετηθεί όργανα κατάλληλα και για παιδιά.
Η καλλισθενική γυμναστική (Calisthenics) είναι πλέον ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος εκγύμνασης που κερδίζει συνεχώς οπαδούς διεθνώς. Βασίζεται στο σύστημα προπόνησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες είτε για να ετοιμάσουν το σώμα και το πνεύμα τους για μάχη, είτε για να λάβουν μέρος σε αγώνες, ή απλώς για να έχουν υγεία και καλή φυσική κατάσταση. Η ονομασία του αθλήματος προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις «κάλλος» που σημαίνει ομορφιά και «σθένος» που σημαίνει δύναμη (σωματική και ψυχική).
Για την ετοιμασία της πρότασης, όπως αναφέρει η ΕΤΑΠ, συλλέχθηκαν πληροφορίες και τεχνογνωσία από επαγγελματίες που έχουν εμπειρία από παρόμοιους χώρους και πάρκα από το εξωτερικό. «Η χωροθέτησή του θεωρείται ιδανική καθότι η παραλία Καστέλλα είναι εύκολα προσβάσιμη, συνδέεται με δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών και ποδηλατοδρόμους, διαθέτει σε κοντινή απόσταση χώρο στάθμευσης και υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ στην περιοχή υπάρχουν τουριστικά καταλύματα και νέες οικιστικές μονάδες», σημειώνεται.
Πηγή: Philenews