Thursday, October 3, 2024
Home » Ελλαδίτες ειδικοί σήμερα στον Ακάμα

Ελλαδίτες ειδικοί σήμερα στον Ακάμα

0 comments

Ελλαδίτες ειδικοί σήμερα στον Ακάμα

Επιτόπια επίσκεψηστον Ακάμα και συγκεκριμένα για επισκόπηση των έργων που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα πραγματοποιείται σήμερα στην περιοχή.

Εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα με ειδικότητεςσε θέματα οδικών δικτύων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε προστατευόμενες περιοχές, νομικός για θέματα περιβάλλοντος και πολεοδομικά και χωροταξικά σε προστατευόμενες περιοχές και για κατασκευή οδικών δικτύων σε προστατευόμενες περιοχές, καθώς και μέλος του ΕΤΕΚ ειδικός σε θέματα πολεοδομίας – χωροταξίας, καθώς και το πολεοδομικό δίκαιο επισκέπτονται την περιοχή με στόχο την επαναξιολόγηση και επανασχεδιασμό των εργασιών.

Στόχος να καταγράψουν τα προβλήματα και να καταθέσουν έκθεση στο Υπουργείο Γεωργίας για αποκατάσταση των οικοτόπων που επηρεάστηκαν από τις κατασκευαστικές εργασίες, αλλά και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν με την επανέναρξη των εργασιών. Η έκθεση εκτιμάται ότι θα υποβληθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να ετοιμαστεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για συνέχιση της υφιστάμενης σύμβασης, στην οποία να περιλαμβάνονται όλα τα έργα που έχουν αρχίσει μέχρι και το σημείο που έχουν σταματήσει οι εργασίες του εργολάβου στο δρόμο Άβακα – Λίπατη.

Εκτός από την ομάδα των ειδικών εμπειρογνωμόνων στην οποία περιλαμβάνεται και εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ, στην επιτόπια θα συμμετάσχουν οι τέσσερις συναρμόδιες αρχές Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Τμήμα Αλιείας, καθώς και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Σημειώνεται ότι θα είναι συμπληρωματική η συνεισφορά των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων, καθώς η έκθεση θα ετοιμαστεί εξολοκλήρου από την ομάδα των ειδικών.

Χθες οι εμπειρογνώμονες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με όλους όσους εμπλέκονται στα έργα του Ακάμα όσον αφορά τη βελτίωση του οδικού δικτύου. Τονίστηκε η ανάγκη αποπεράτωσης του οδικού δικτύου που βρίσκεται εντός του υφιστάμενου ανοικτού εργοταξίου το συντομότερο, με στόχο την αναστροφή των επιπτώσεων που έχουν δημιουργηθεί με την ολοκλήρωση των εργασιών.

Για προστασία του Ακάμα και της εξαιρετικά ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής του Δικτύου Natura 2000 αναμένεται μεταξύ άλλων να ληφθούν μέτρα για την απόθεση υλικών και μπαζών σε αδιατάρακτο έδαφος. Επομένως, πρέπει να απομακρυνθούν τα υλικά κατεδαφίσεων εκτός του ΕΔΠ, καθώς και να επανατοποθετηθούν στους χώρους εκσκαφών τα απόβλητα των εκσκαφών. Περαιτέρω, αναμένεται να επαναφυτευτούν τα τοπικά είδη που αφαιρέθηκαν στο πλαίσιο διαπλάτυνσης των δρόμων.

Σημειώνεται ότι εκτός από την έκθεση των εμπειρογνωμόνων για τα υφιστάμενα έργα σε εξέλιξη βρίσκεται και διοικητική έρευνα η οποία πρέπει να παραδοθεί μέχρι 15 Ιανουαρίου 2024.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι μετά την υποβολή πρότασης για την υφιστάμενη σύμβαση, το υπουργείο Γεωργίας θα προχωρήσει στη δημιουργία νέας ομάδας εμπειρογνωμόνων περιλαμβανομένου και εκπροσώπου του ΕΤΕΚ για επανεξέταση του προτεινόμενου οδικού δικτύου όλων των έργων που αφορούν το κύριο οδικό δίκτυο και τους κόμβους υποδομών διαχείρισης, καθώς και τις εισόδους και εξόδους του ΕΔΠ Ακάμα μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Τονίζεται η επανεξέταση ανάμεσα σε άλλα θα περιλαμβάνει και τα χαρακτηριστικά των διατομών και μηκοτομών για ηπιότερη όδευση εντός του δασικού πάρκου.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise