Friday, September 20, 2024
Home » Η υπόσχεση της παραγωγικότητας

Η υπόσχεση της παραγωγικότητας

0 comments

Σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό; Η οικονομία των ΗΠΑ πέτυχε σχεδόναπίστευτες επιδόσεις το 2023. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε έντονα με 2,4% σε ετήσια βάση ύστερα από άνοδο 1,9% το 2022, ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σημαντικά από 5,1% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε 3,2% τον Νοέμβριο του 2023. Φυσικά, αυτό το σενάριο μπορεί να μην έχει διάρκεια.

Η φαινομενική απώλεια της οικονομικής δυναμικής των ΗΠΑ στα τέλη του 2023 ταιριάζει με την άποψη ότι ο πλήρης αντίκτυπος των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ενδέχεται να μην έχει γίνει ακόμη πλήρως εμφανής. Συνεπώς, προσβλέπουμε στην πτώση της ανάπτυξης των ΗΠΑ σε ετήσιο ρυθμό μικρότερο του 1% το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ωστόσο, η Fed παραμένει σε καλό δρόμο για να επιτύχει το συνήθως άπιαστο επίτευγμα μιας ήπιας προσγείωσης το 2024. Οι καλύτερες πιστωτικές συνθήκες τώρα μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό των καθοδικών κινδύνων στις αρχές του 2024 και να ανοίξουν τον δρόμο για μια υγιή ανάκαμψη στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προς το 2% στα τέλη του 2024.

Η παραγωγικότητα κατέχει το κλειδί:

Το 2021 και το 2022, η ανάκαμψη της απασχόλησης μετά την πανδημία συνέπεσε με πτώση της παραγωγικότητας και άνοδο του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, γεγονός που συνέβαλε στις πληθωριστικές πιέσεις. Αλλά το 2023 η παραγωγικότητα ανέκαμψε έντονα. Οι πιο ήπιες πιέσεις στο κόστος εργασίας συμβάλλουν στην υποστήριξη των περικοπών των επιτοκίων της Fed το 2024.

Κάτι παραπάνω από μια έκπληξη: Η έκπληξη παραγωγικότητας των ΗΠΑ του 2023 θα μπορούσε να είναι προάγγελος περισσότερων καλών ειδήσεων που θα έρθουν. Σε μια σειρά από εκθέσεις για τις «τάσεις της δεκαετίας», υποστηρίξαμε το 2020 ότι οι αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον προηγμένο κόσμο και την Κίνα θα ενίσχυαν τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και θα προκαλούσαν σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού των μισθών. Αυτό θα είχε δύο σημαντικές συνέπειες. Πρώτον, θα βοηθούσε να τερματιστεί η μετα-Lehman περίοδος του ασυνήθιστα υποτονικού πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων. Δεύτερον, θα έδινε κίνητρα στις επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους μέσω επενδύσεων κεφαλαίου προκειμένου να συγκρατήσουν την αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Ενώ η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα περιόριζε τον ρυθμό της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης, η πρόοδος της παραγωγικότητας θα υποστήριζε ταχύτερα κέρδη στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και συνεπώς στο βιοτικό επίπεδο.

Προοπτικές 2024:

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις το 2024. Ωστόσο, οι ενδείξεις ισχυρότερης αύξησης της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια εποικοδομητική προοπτική για επιστροφή σε σταθερή ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με ανεκτούς ρυθμούς πληθωρισμού. Ευχόμαστε στους αναγνώστες μας καλή αρχή στη νέα χρονιά.

Οι Holger Schmieding, Kallum Pickering, Salomon Fiedler είναι επικεφαλής οικονομολόγος, senior οικονομολόγος και οικονομολόγος της Berenberg αντίστοιχα

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More