Friday, November 22, 2024
Home » Προκλήσεις και κίνδυνοι από τη χρήση εφαρμογών AI

Προκλήσεις και κίνδυνοι από τη χρήση εφαρμογών AI

0 comments

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα και για τους έλληνες επιχειρηματίες, με πάνω από τρεις στους δέκα να δηλώνουν ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα πραγματοποιήσουν τις ανάλογες επενδύσεις που θα τους επιτρέψουν να την εντάξουν στις λειτουργίες των επιχειρήσεών τους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα και καθιστά τις μηχανές ικανές να κατανοούν το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.

Στην εταιρική τους καθημερινότητα εντάσσουν, όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, εφαρμογές της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI). Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kaspersky, το 92% των υψηλόβαθμων στελεχών των μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα απαντούν ότι οι εργαζόμενοί τους χρησιμοποίησαν τακτικά τους τελευταίους εννέα μήνες Generative AI εφαρμογές. Μάλιστα, τέσσερις στους δέκα ανέφεραν ότι οι εφαρμογές αυτές αποτελούν, πλέον, βασικό εργαλείο για την υποστήριξη καθημερινών εργασιών. Ωστόσο το 72% εκφράζει ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους ασφάλειας, που προκύπτουν από τη συστηματική χρήση εφαρμογών Generative AI, καθιστώντας πιθανή τη διαρροή ευαίσθητων δεδομένων, αλλά ακόμη και την πλήρη απώλεια ελέγχου των λειτουργιών της επιχείρησης.

Ελεγχος – Ασφάλεια. «Είναι γεγονός ότι η ενσωμάτωση εφαρμογών Generative AI έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία μας έρευνα, παρότι τα ανώτερα στελέχη γνωρίζουν πως οι εφαρμογές αυτές αποτελούν στοιχείο της εργασιακής καθημερινότητας των εργαζομένων, αγνοούν τον βαθμό καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται», εξηγεί ο Βασίλης Βλάχος, channel manager της Kaspersky για Ελλάδα και Κύπρο.

Αλλη έρευνα της Delloitte δείχνει ότι το ΑΙ έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται από τα στελέχη των επιχειρήσεων, αν και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, όσον αφορά τη διαμόρφωση και την υλοποίηση σχετικών στρατηγικών. Αφενός, περισσότεροι από τα δύο τρίτα (70%) των CEOs κατανοούν την ανάγκη να δράσουν γρήγορα ως προς την Generative AI για να διατηρήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Ομως ένα αντίστοιχο ποσοστό, σχεδόν επτά στους δέκα (68%), εκφράζει αβεβαιότητα.

Το «mAIgov». Την τεχνητή νοημοσύνη στις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο εισαγάγει, πρώτη στην ΕΕ, η Ελλάδα. Το «mAIgov», ο πρώτος ψηφιακός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση, που παρουσιάστηκε επίσημα την εβδομάδα που πέρασε και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα ακόμη εργαλείο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο ψηφιακός βοηθός «mAigov» που είναι ενεργός δέχθηκε 3.800 ερωτήματα στις 2,5 πρώτες ώρες από την ενεργοποίησή του.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More