Thursday, October 3, 2024
Home » Από Δευτέρα ξεκινά η εφαρμογή του e-justice

Από Δευτέρα ξεκινά η εφαρμογή του e-justice

0 comments

Από Δευτέρα ξεκινά η εφαρμογή του e-justice

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, ξεκινά η εφαρμογή του πολυαναμενόμενου από τον δικηγορικό κόσμο πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνηςe-justice, το οποίο θα επιτρέπει την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων σε όλα τα στάδια της δικαστικής διαδικασίας και θα διευκολύνει δικαστές, πρωτοκολλητές και δικηγόρους, είπε η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου.

Σε χαιρετισμό της, στο Τρίτο Ετήσιο Συμπόσιο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου «Το Δικαστήριο του 21ου αιώνα: Προσωπικό και Εξοπλισμός» της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η κ. Ζαννέτου ανέφερε ότι η πολυαναμενόμενη αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με τους νέους κανόνες πολιτικής δικονομίας που εφαρμόστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2023, θέτει πλέον τη χώρα μας σε μία νέα εποχή ουσιαστικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης με απώτερο στόχο τη γρήγορη απονομή της.

Όπως σημείωσε, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη λειτούργησε σε πρώτη φάση τον Ιούλιο του 2021 με το προσωρινό σύστημα i-justice και ολοκληρώνεται τώρα με τη μεταφορά στο σύστημα e-justice.

Η πανδημία, συνέχισε, ήταν ένας από τους παράγοντες που υποβοήθησαν την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος αυτού, καθώς η εφαρμογή του ήταν απαραίτητη για τη συνέχιση της απρόσκοπτης απονομής δικαιοσύνης. Αυτή η είσοδος της τεχνολογίας στη δικαιοσύνη, διευκρίνισε, σχεδιάστηκε με πρωταρχικό στόχο την απλούστευση των μέχρι πρότινος χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

«Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, εντός του 2025, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και η ακουστική ψηφιακή καταγραφή πρακτικών συνεδριάσεων των δικαστηρίων (Digital Audio Recording), ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα συμβάλει περαιτέρω στον ψηφιακό ανασχηματισμό των δικαστηρίων», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σημείωσε η Επίτροπος, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, κυρίως όσον αφορά θέματα εμπιστευτικότητας, απορρήτου και κυβερνοασφάλειας.

«Οφείλουμε να θεσπίσουμε ισχυρές δικλείδες προστασίας για να διασφαλίσουμε την προστασία των προσωπικών δεδομένων και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στη δικαστική διαδικασία. Απαιτείται, συνεπώς, η εφαρμογή αυστηρών προτύπων κυβερνοασφάλειας, η συνεχής παρακολούθηση για ενδεχόμενους κίνδυνους, απειλές και ευπάθειες του συστήματος, η εκπαίδευση του δικαστικού προσωπικού σε θέματα κυβερνοασφάλειας και η ανάπτυξη πρωτοκόλλων για την ανάκτηση δεδομένων σε περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων», πρόσθεσε.

Τόνισε τέλος ότι σε καμία περίπτωση η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στο δικαστικό μας σύστημα δεν πρέπει να παραγκωνίσει το διοικητικό και γραμματειακό προσωπικό των δικαστηρίων και των δικηγορικών γραφείων.

«Τα άτομα αυτά αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ορθής απονομής της δικαιοσύνης και του όλου δικαστικού οικοδομήματος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να επενδύσουμε στη συνεχή τεχνολογική εκπαίδευση και κατάρτιση όλων των δικαστηριακών λειτουργών και να διασφαλίσουμε τη συνέργεια ανθρώπινου δυναμικού και νέων τεχνολογιών», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise