Ύστατες προσπάθειες για αποτροπή παρακολούθησης δημοσιογράφων
Ύστατες προσπάθειες για ανατροπή του σκηνικού σε σχέση με τον υπό προώθηση κανονισμό που προνοεί την παρακολούθηση δημοσιογράφων στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή τη στιγμή οργανωμένα σώματα δημοσιογράφων, αλλά και ευρωβουλευτές βρίσκονται σε επαφές προκειμένου να μην περάσουν νομοθετικές πρόνοιες που θα αποβούν σε βάρος του έργου των λειτουργών του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου.
Καθοριστική θα είναι η αυριανή συνεδρίαση των τριών αρμόδιων θεσμικών οργάνων της ευρωπαϊκής Ένωσης (τρίλογος). Πιο συγκεκριμένα, στις καθοριστικές αυτές επαφές συμμετέχουν το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα καταλήξουν σε κοινή συνισταμένη για τον Κανονισμό που ρυθμίζει την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης της Ευρώπης (European Media Freedom Act -EMFA).
Όπως μας υποδείχθηκε από πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα, αλλά και τις διαδικασίες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ο κανονισμός δεν θα εκδοθεί αυτόματα. Το τελικό κείμενο θα τεθεί υπό την έγκριση του ευρωκοινοβουλίου.
Αυτή η παράμετρος, δίδει την ευχέρεια σε όλους όσοι αντιτίθενται να επιχειρήσουν να ανατρέψουν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Άλλωστε, σε χθεσινές δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ, ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς ανέφερε πως μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προσπαθεί να προωθήσει τις θέσεις του υπέρ της ελευθεροτυπίας, θέτοντας φραγμούς σε οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
Την ίδια στιγμή γίνονται παραστάσεις προς την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτική η προχθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, με την οποία το εν λόγω σώμα γνωστοποίησε ότι θα συζητήσει τρόπους παρέμβασης προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τους Ευρωβουλευτές, «ώστε η Κύπρος να τερματίσει άμεσα την στήριξη της πρωτοφανούς αυτής πρόνοιας{…}». Εξάλλου, με χθεσινή νεότερη ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Κύπρου, κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει, έστω και την υστάτη, τη στάση της και να μη συμβάλει στην νομιμοποίηση της παρακολούθησης των δημοσιογράφων.
Ταυτόχρονα η ΕΣΚ σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχει επιβεβαιώσει τα όσα είχε δημοσιοποιήσει τις προηγούμενες δυο ημέρες ο «Φ». Ότι, δηλαδή, η Κύπρος είναι ανάμεσα στις επτά χώρες που προωθούν την ψήφιση της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA) ως έχει.
Εξάλλου, σε χθεσινή γραπτή δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού, σημειώνεται πως το κόμμα προχωρεί στην εγγραφή σχετικού αυτεπάγγελτου θέματος στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» το ζήτημα απασχολεί και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.
Το θέμα που τίθεται δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό κανονισμό υπάρχει σαφής αναφορά για παρακολούθηση δημοσιογράφων (έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις). Από τον περασμένο Ιούνιο η Γαλλία προώθησε και πρόνοια περί παρακολούθησης λειτουργών του Τύπου, όταν προκύπτει θέμα εθνικής ασφαλείας. Αυτή η προσθήκη υποστηρίζεται από Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Γαλλία, Σουηδία και Φινλανδία.
Αυτή η πρωτοβουλία της Γαλλίας και η στήριξή της είναι που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες. Ποιός ερμηνεύει πότε τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας; Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών θα ενεργούν κατά το δοκούν όποτε κατά τη δική τους κρίση ένας δημοσιογράφος ασχολείται με θέματα εθνικής ασφάλειας;
Πάντως, η κυβέρνηση χθες άλλαξε ρότα σε σχέση με την επικοινωνιακή γραμμή για το όλο θέμα. Αρχικά έκανε λόγο για παρανόηση των πρακτικών που αποκάλυψε στην Κύπρο ο “Φιλελεύθερος”. Αυτό είχε αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, ανέφερε πως τα όσα υποστηρίζει η Κύπρος στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση του κανονισμού, είναι όσα προνοούνται και στην εθνική νομοθεσία.
Πηγή: Philenews