Friday, September 20, 2024
Home » Εκτός ελλείμματος οι αμυντικές δαπάνες

Εκτός ελλείμματος οι αμυντικές δαπάνες

0 comments

Την ευρωπαϊκή έγκριση φαίνεται πως λαμβάνει το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος. Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας τους οποίους συζητούν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα εμπεριέχουν, όπως όλα δείχνουν, ειδική μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες, όπως είναι η Ελλάδα. Η χώρα μας επέμεινε στην έγκριση του συγκεκριμένου αιτήματος, έχοντας στο πλευρό της την Ιταλία (με επίσης υψηλές αμυντικές δαπάνες) αλλά και τη Γαλλία. Οπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, «φαίνεται ότι το πάγιο αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος συγκεντρώνει πλέον τη συναίνεση των κρατών – μελών και αυτό είναι μια πολύ σημαντική είδηση για την Ελλάδα».

Μειώνουν τις αγορές τα νοικοκυριά

Σχεδόν όλοι οι καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς έχουν κάνει τουλάχιστον μια ενέργεια για να εξοικονομήσουν χρήματα. Ελληνες καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές και περιμένουν την περίοδο των εκπτώσεων για να κάνουν τα ψώνια τους σε ποσοστό 48%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Focus Bari, ενώ πάνω από 1/3 κρατούν σφιχτό προϋπολογισμό για να τα βγάλουν πέρα. Μάλιστα, το 41% έχει κόψει εντελώς αγορές σε παιχνίδια, παζλ και βιβλία τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ στους επόμενους 12 μήνες τρεις στους πέντε Ελληνες σκοπεύουν να διατηρήσουν έναν σφιχτό προϋπολογισμό και να αναζητήσουν προσφορές για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

20% ακριβότερο

το εορταστικό τραπέζι

Καθώς ανεβαίνουν οι τιμές στα αγαθά και τα προϊόντα κατανάλωσης, είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο και το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, η αύξηση θα κυμανθεί από 10% έως 20% και μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα χρειαστεί να πληρώσει σχεδόν 150 ευρώ. Στο ρεπορτάζ του Mega υπάρχουν παραδείγματα για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές φέτος και ποια αγαθά είναι οι «πρωταθλητές» στις ανατιμήσεις. Πολλοί αρχίζουν να παίρνουν στο χέρι μολύβι και χαρτί για τις αγορές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και τον υπολογισμό του κόστους. Ερευνα αγοράς πριν στηθεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και πιο λιτές επιλογές για πολλούς καταναλωτές έχει προκαλέσει το ξέφρενο ράλι τιμών σε βασικά αγαθά. Φέτος το κόστος του εορταστικού τραπεζιού για μια τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται στα 152 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 127 ευρώ, δηλαδή αύξηση 20%.

Ψήφισε και

ο Πρωθυπουργός

Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είναι ο Μητσοτάκης, οπότε χθες το μεσημέρι άσκησε κι αυτός το δικαίωμα ψήφου του στις εκλογές του επιστημονικού σωματείου του, στο εκλογικό κέντρο που στήθηκε στο Ζάππειο. Η ψήφος είναι φυσικά μυστική, αλλά η γαλάζια παράταξη στο ΟΕΕ είναι η ΔΗΚΙΟ με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο Κωνσταντίνο Κόλλια.

8 δισ. ευρώ για δώρα

Για τα φετινά δώρα των Χριστουγέννων οι Ιταλοί θα ξοδέψουν 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πρόβλεψη είναι της ιταλικής εμπορικής ένωσης Confcommercio, η οποία προσθέτει ότι πρόκειται να ανταλλάξουν δώρα 43 εκατομμύρια Ιταλοί. Φέτος θα διατεθούν, δηλαδή, στην Ιταλία περισσότερα χρήματα: πέρυσι το αντίστοιχο ποσό άγγιξε τα 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2021 τα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάθε Ιταλός, σύμφωνα με την Confcommercio, θα ξοδέψει κατά μέσα όρο 186 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 165 ευρώ. Η Ιταλία έχει γεμίσει υπαίθριες, μικρές και μεγάλες χριστουγεννιάτικες αγορές. Σε πλατείες και δρόμους των πόλεων, σε χωριά και σε γνωστούς χιονοδρομικούς προορισμούς. Μετά την υποχρεωτική απομόνωση της πανδημίας θέλουν όλοι να βγουν και να συναντήσουν κόσμο, να δουν από κοντά, να αγγίξουν και να διαλέξουν τα δώρα, ανάλογα με τα γούστα, την έμπνευσή τους και φυσικά το πορτοφόλι τους.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More