Friday, September 20, 2024
Home » Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τον καρκίνο στην Κύπρο

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τον καρκίνο στην Κύπρο

0 comments

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τον καρκίνο στην Κύπρο

Οι εκτιμήσεις για την επίπτωση του καρκίνου στην Κύπρο, είναι δυσοίωνες, όπως αποκάλυψαν χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας οι γιατροί.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, η Κύπρος για το έτος 2022 βρίσκεται στις πρώτες δέκα χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα περιστατικά καρκίνου, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό.

Η Κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας συζητούσε χθες την ανάγκη για επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο να υπενθυμίσουμε, το προηγούμενο δεκαπενθήμερο αποτέλεσε αντικείμενο δημοσίου διαλόγου και αντιπαραθέσεων εξαιτίας της ενέργειας της Κυβέρνησης να το αφαιρέσει από τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2024.

Οι συμμετέχοντες στη χθεσινή συνεδρίασηχαιρέτησαν την τελική απόφαση για ένταξη του σχετικού κονδυλίου στον προϋπολογισμό, αφήνοντας ωστόσο σαφείς αιχμές κατά της Κυβέρνησης για την αρχική της στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ηανάγκη για λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, είναι μεγάλη, καθώς με βάση τα διεθνή δεδομένα ο καρκίνος μέχρι το 2035 θα καταστεί η πρώτη αιτία θανάτου και ως εκ τούτου, ως κράτος πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να διαθέτουμε τις απαραίτητες δομές και τα απαραίτητα μέσα για να μπορέσουμε να καλύπτονται χωρίς πρόβλημα όλοι οι ασθενείς.

Οι γιατροί, επεσήμαναν επίσης «η διαχείριση του καρκίνου δεν πρέπει να αφορά μόνο την παροχή θεραπειών ή την καθαρά ιατρική αντιμετώπιση του. Η διαχείριση του καρκίνου πρέπει να περιλαμβάνει πλήρεις υπηρεσίες. Πρέπει να περιλαμβάνει την στήριξη των ασθενών από διαιτολόγους, ψυχολόγους κλπ και όλα αυτά επιβάλλεται να καλύπτουν τόσο τα άτομα που νοσούν όσο και τα άτομα που επιβιώνουν του καρκίνου και τις οικογένειες τους».

Η ίδρυση και λειτουργία τουΕθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στηρίζεται από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και από τους συνδέσμους που εκπροσωπούν τους καρκινοπαθείς.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More