Friday, September 20, 2024
Home » Αποφάσεις με το στανιό για τον Ακάμα – Αντί μέτρα, αποφάσισαν νέες επισκέψεις

Αποφάσεις με το στανιό για τον Ακάμα – Αντί μέτρα, αποφάσισαν νέες επισκέψεις

0 comments

Αποφάσεις με το στανιό για τον Ακάμα – Αντί μέτρα, αποφάσισαν νέες επισκέψεις

Νέες επιτόπιες επισκέψεις για το θεαθήναι στα έργα που διεξάγονται για το οδικό δίκτυο στονΑκάμα εξάγγειλε χθες η κυβέρνηση, κατά τρόπο που δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσο θα ζητηθούν και αποδοθούν ευθύνες, καθώς επίσης και κατά πόσο θα ληφθούν αποφάσεις για την εφαρμογή διορθωτικών μέτρων και μέτρων αποκατάστασης εκεί όπου χρειάζεται.

Συγκεκριμένα, τοΥπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση, σε σχέση με την υλοποίηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, ενημερώθηκε για την επιτόπια επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου για επισκόπηση των έργων που έχουν υλοποιηθεί. Κατά την επίσκεψη θα γίνει επαναξιολόγηση για τον καθορισμό των γεωμετρικών προτύπων ή/και άλλων στοιχείων της όδευσης βάσει και των εισηγήσεων των εμπειρογνωμόνων που έχουν εμπειρία στην εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έχουν σχεδιάσει και υλοποιήσει δρόμους εντός προστατευόμενων περιοχών.

Περαιτέρω,ηεταιρεία ενημερώθηκε να σταματήσει τις όποιες εργασίες μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι πριν από την έναρξη των εργασιών θα εκδοθεί ανακοίνωση για όλα τα είδη των έργων με στόχο να ενημερωθεί η κοινωνία, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι τοπικές αρχές.

Επίσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε όπωςεντός του Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιηθεί νέα επί τόπου επίσκεψη και παρουσίαση της προσέγγισης ενώπιον των Τοπικών Αρχών της ευρύτερης περιοχής Ακάμα (κοινοτήτων και δήμων).

Παράλληλα, μέχρι τον Μάρτιο 2024 όλα τα αποτελέσματα και εισηγήσεις της ομάδας ειδικών θα παρουσιαστούν και θα ενημερωθεί η Ad hoc επιτροπή των ειδικών που εξετάζει τις Ειδικές Οικολογικές Εκτιμήσεις (ΕΟΑ), και στην οποία συμμετέχουν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Σημειώνεται ότι, με βάση την ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το πόρισμα της διοικητικής έρευνας για την κατασκευή του οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα, ημερομηνίας 5/12/2023, η Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα εκπονήθηκε πριν να ολοκληρωθούν τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια βελτίωσης του οδικού δικτύου. Συνεπώς, δεν έλαβε υπόψη τα αναχώματα και τις εκσκαφές και, επομένως, το σύνολο της κατάληψης εδάφους από την κατασκευή του οδικού δικτύου. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατο τον υπολογισμό των χωματουργικών εργασιών με ακρίβεια, σε σχέση με τις επιπτώσεις που εξετάζονται στο πλαίσιο μιας Μελέτης ΕΟΑ. Επιπλέον, αναγνωρίζεται ότι στην Έκθεση Πληροφοριών αναφέρεται η ίδια κατάληψη εδάφους όπως και στην Μελέτη ΕΟΑ που προηγήθηκε και αξιολογήθηκε, κάτι που δεν είναι ορθό επειδή η προσθήκη των πρανών, των εκσκαφών και των χωματουργικών εργασιών διαφοροποίησε την προσωρινή περιβαλλοντική επιβάρυνση και, ενδεχομένως, θα έπρεπε να ετοιμαστεί πλήρης Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και Μελέτη ΕΟΑ για το έργο.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More