Saturday, September 28, 2024
Home » Κλιμακωτό εξώδικο πρόστιμο από κάμερες τροχαίας για παραβίαση του κόκκινου φαναριού

Κλιμακωτό εξώδικο πρόστιμο από κάμερες τροχαίας για παραβίαση του κόκκινου φαναριού

0 comments

Κλιμακωτό εξώδικο πρόστιμο από κάμερες τροχαίας για παραβίαση του κόκκινου φαναριού

Ανοικτό άφησε η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κλιμακωτή αύξηση του εξώδικου προστίμου για την παραβίαση του κόκκινου φαναριού.

Μετά από συζήτηση της πρότασης νόμου του προέδρου της Επιτροπής Μαρίνου Μουσιούτα για μείωση του εξωδίκου από €300 που είναι σήμερα στα €150, διαφάνηκε ότι είναι δυσανάλογο ένας που περνά την άσπρη γραμμή και εισέρχεται στη μέση της διάβασης πεζών να τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο €25 και αν εισέλθει σε όλη τη διάβαση να τιμωρείται με €300.

Βουλευτές καθώς και ο εκπρόσωπος των δικηγόρων εισηγήθηκαν αναλογική καθιέρωση του εξωδίκου από τις κάμερες για την παραβίαση του κόκκινου ώστε να λαμβάνεται υπόψη και η επικινδυνότητα της παράβασης.

Οι βουλευτές εισηγούνται κλιμακωτό εξώδικο το οποίο να αρχίζει από τα €25 που είναι σήμερα αν παραβείς την άσπρη γραμμή στα φώτα τροχαίας, €50 ή 85 αν εισέλθεις σε όλη τη διάβαση πεζών και €300 αν κάποιος παραβιάσει το κόκκινο και περάσει απέναντι.

Η Επιτροπή ζήτησε από τα Υπουργεία Μεταφορών και Δικαιοσύνης να μελετήσουν το θέμα αναλογιστικά και να επανέλθουν με πρόταση στις 15 Ιανουαρίου 2024.

Όσον αφορά στο τόξο δεξιά, ο βοηθός υπεύθυνος της Τροχαίας Χάρης Ευριπίδου έδωσε σαφείς εξηγήσεις στους βουλευτές ότι δεν καταγγέλλεται κάποιος όταν έχει περάσει με πράσινο αλλά μέχρι να στρίψει δεξιά άναψε κόκκινο.

Ανοικτό παραμένει και το θέμα του πολλαπλασιασμού του προστίμου αν κάποιος διαπράξει την ίδια παράβαση εντός τριών ετών. Ο εκπρόσωπος των δικηγόρων Ηλίας Στεφάνου προβλημάτισε τους βουλευτές λέγοντας ότι αν πάει κάποιος δικαστήριο και καταδικαστεί σε πρόστιμο αυτό παραγράφεται σε ένα χρόνο, ενώ με τις κάμερες προβλέπονται τρία χρόνια, αφήνοντας να νοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει και συνταγματικό ζήτημα.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise