Friday, November 22, 2024
Home » Ανεξέλεγκτα τουριστικά καταλύματα – Τάζουν πισίνες και spa αλλά δεν παρέχουν ούτε κλιματισμό

Ανεξέλεγκτα τουριστικά καταλύματα – Τάζουν πισίνες και spa αλλά δεν παρέχουν ούτε κλιματισμό

0 comments

Ανεξέλεγκτα τουριστικά καταλύματα - Τάζουν πισίνες και spa αλλά δεν παρέχουν ούτε κλιματισμό

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ξενοδοχειακές μονάδες λειτουργούν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας, μιας και κάτι τέτοιο επιτρέπεται από τον νόμο, την ίδια στιγμή που για να μπορεί ένα σπίτι ή διαμέρισμα, να αξιοποιηθεί ως τουριστικό κατάλυμα, δεν απαιτείται ο οποιοσδήποτε υγειονομικός έλεγχος.

Μια εβδομάδα πριν κλείσει ο Αύγουστος και πέσει ημερολογιακά αυλαία για το φετινό καλοκαίρι, οι περισσότεροι ολοκληρώνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και ετοιμάζονται σταδιακά για την επιστροφή στη ρουτίνα. Για κάποιους ωστόσο οι φετινές διακοπές δεν ήταν αυτό που περίμεναν. Άλλο ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα έκλεισαν και σε άλλο βρέθηκαν εν τέλει. ‘Η μάλλον, άλλο κατάλυμα τους διαφήμισαν και άλλο αντίκρισαν όταν έφτασαν στον προορισμό τους.

Τις τελευταίες ημέρες έχει γεμίσει το διαδίκτυο με πολίτες που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύμα απάτης. Αρκετοί συμπολίτες μας καταφεύγουν σε διάφορες σελίδες και ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγέλλοντας, πολλές φορές και επώνυμα, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Οι ιδιοκτήτες υπόσχονται ότι παρέχουν υπηρεσίες όπως πισίνα, spa, μασάζ και άλλα πολλά και όταν φτάνουν εκεί δεν έχουν κλιματιστικό, ή τους καλούν να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για να τους παρέχεται αυτή η υπηρεσία. Στις πλείστες περιπτώσεις υπάρχουν και θέματα καθαριότητας των χώρων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, ανάμεσα στα οποία το ποιος ελέγχει τις υπηρεσίες αυτές και κυρίως τι είδους έλεγχοι γίνονται, και εάν γίνονται. Για τον σκοπό αυτό, ο «Π» επικοινώνησε με την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή και το Υφυπουργείο Τουρισμού, δυσπιστώντας κενά στη νομοθεσία, τα οποία λειτουργούν εις βάρος των τουριστών, ντόπιων αλλά και ξένων.

26 παράπονα

Από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή μάς ενημέρωσαν ότι φτάνουν κοντά τους παράπονα τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με οργανωμένα- ομαδικά ταξίδια και εξορμήσεις. Οι καταγγελίες έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα καθαριότητας και υπερχρεώσεις, ωστόσο ο νόμος δεν τους επιτρέπει να παρέμβουν και έτσι παραπέμπουν τους πολίτες στο Υφυπουργείο Τουρισμού ή στις Υγειονομικές Υπηρεσίες, αν πρόκειται για θέμα καθαριότητας. Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, αλλά δεν βρήκαμε καμία ανταπόκριση. Το Υφυπουργείο Τουρισμού από τις αρχές του 2023 μέχρι και σήμερα έλαβε συνολικά 26 παράπονα για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στον «Π» ο τουριστικός λειτουργός Α’ του Υφυπουργείου Τουρισμού, Μάριος Τσιανάκας, ο αριθμός αυτός δεν είναι αντιπροσωπευτικός καθώς αρκετοί πολίτες, είτε δεν προχωρούν σε επίσημη καταγγελία, είτε απευθύνονται σε κάποια άλλη υπηρεσία και όχι στο Υφυπουργείο Τουρισμού. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιανάκας, το υφυπουργείο ελέγχει και τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών. Με τη χρήση ειδικού λογισμικού συλλέγονται τα σχόλια από διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, τις οποίες οι πολίτες αξιοποιούν για να κάνουν την κράτησή τους και στη συνέχεια για να αξιολογήσουν το κατάλυμα στο οποίο διέμειναν. Το λογισμικό συλλέγει τα σχόλια και δημιουργεί προφίλ για την κάθε μονάδα, γεγονός που επιτρέπει στους επιθεωρητές του Υφυπουργείου Τουρισμού να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο κάθε κατάλυμα. Από εκεί και πέρα όμως οι επιθεωρητές του υφυπουργείου δεν μπορούν να κάνουν και πολλά.

«Δεχόμαστε παράπονα τα οποία μπορεί να έχουν να κάνουν με θέματα καθαριότητας, υπηρεσίες που διαφήμιζαν αλλά δεν παρέχει το κατάλυμα, αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι κάποιες συστάσεις, με την ελπίδα ότι θα συμμορφωθούν. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε ποινές», σημείωσε.

«Τα χέρια μας είναι δεμένα»

Ερωτηθείς γιατί οι επιθεωρητές του υφυπουργείου δεν μπορούν να επιβάλουν ποινές, ο κ. Τσιανάκας ανέφερε ότι τα χέρια τους τα δένει η ίδια η νομοθεσία. Το άρθρο 18 του νόμου επιτρέπει στα ξενοδοχεία να λειτουργούν μέχρι και για πέντε χρόνια προτού εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι αν δεν υπήρχε αυτή η πρόνοια θα μπορούσε να καταγγελθεί οποιοδήποτε ξενοδοχείο δεν έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και να αναγκαστούν να κλείσουν μονάδες που δεν τηρούν τα δέοντα.

«Το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι η πειθώ, με τους επιθεωρητές μας να προσπαθούν να πείσουν με λόγια τα ξενοδοχεία ούτως ώστε να εξασφαλίσουν εγκαίρως τα απαραίτητα πιστοποιητικά και να λάβουν μέτρα για αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες», συμπλήρωσε.

Χωρίς υγειονομικό έλεγχο

Πολλές από τις καταγγελίες που κοινοποιούνται μέσω των social media δεν έχουν να κάνουν με οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά με άλλου είδους τουριστικά καταλύματα, όπως επαύλεις, διαμερίσματα, μπανγκαλόου κ.λπ.

Για αυτού του είδους τα τουριστικά καταλύματα έχει δημιουργηθεί ειδικό αρχείο στο οποίο για να συμπεριληφθεί κάποιο κατάλυμα θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας. Η άδεια αυτή παραχωρείται μόνο εάν ο ιδιοκτήτης είναι γραμμένος στον Τμήμα Φορολογίας και αν έχει, είτε τίτλο ιδιοκτησίας είτε άδεια οικοδομής. Δεν απαιτείται υγειονομικός έλεγχος, ενώ όσον αφορά τους ελέγχους που κάνουν οι επιθεωρητές, σύμφωνα με τον κ. Τσιανάκα αυτοί γίνονται, είτε δειγματοληπτικά, είτε κατόπιν καταγγελίας.

Να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους καταλύματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς το κόστος διαμονής είναι μικρότερο από εκείνο των διακοπών σε μια οργανωμένη ξενοδοχειακή μονάδα. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το ότι δεν απαιτούνται υγειονομικοί έλεγχοι σε χώρους τους οποίους επισκέπτονται εκατοντάδες άτομα ετησίως. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον αριθμό των καταλυμάτων που έχουν εγγραφή στο μητρώο, ο κ. Τσιανάκας ανέφερε ότι είναι αρκετά, την ίδια στιγμή που εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις.

Τόνισε ότι η εγγραφή των συγκεκριμένων καταλυμάτων στην Κύπρο είναι κάτι νέο και ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι του 2021. Επίσης, σημείωσε ότι ήρθε απότομα μεγάλος αριθμός αιτήσεων, για τις οποίες χρειάζεται χρόνος για να εξεταστούν.

https://politis.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More