Μεγάλη έκταση έχει πάρει η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 07:00 σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, ενώ η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση του πύρινου μετώπου

Ακόμη πιο ενισχυμένες καταγράφονται οι δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς, και πλέον, στο σημείο βρίσκονται 158 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 43 οχήματα, εννέα ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ συνδράμουν 43 υδροφόρες ΟΤΑ και ο στρατός. Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν 14 αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

 

 

Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια και αυτοκίνητα στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα από όπου πέρασε νωρίτερα η φωτιά και μεγάλο μέρος του μοναστηριού του Ιωάννη του Θεολόγου έχει υποστεί ζημιές. Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι πολύ κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άμφεια και κινείται βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης. Νωρίτερα η φωτιά είχε κατεύθυνση νότια προς την Εγνατία οδό με αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στο μέτωπο που εκτείνεται μεταξύ των οικισμών Πεύκα και Αετοχώρι, όπου έχουν συγκεντρωθεί χωματουργικά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες.

Βίντεο από το Δωρικό, όπου εθελοντές πυροσβέστες ανοίγουν με μεγάλους κόφτες λουκέτα σπιτιών και να μπουν να σώσουν εγκλωβισμένους κατοίκους και τις περιουσίες τους

Παράλληλα, αστυνομικοί βοηθούσαν στην απομάκρυνση των πολιτών από περιοχές της Αλεξανδρούπολης που δοκιμάζονται από το «πύρινο μέτωπο».

 

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έφτασαν και τα οκτώ μποφόρ κάποια στιγμή, ενώ οι προβλέψεις είναι ότι θα συνεχίσουν με ένταση τουλάχιστον 5 μποφόρ και κατά την διάρκεια της νύχτας. Για το λόγο αυτό όλες οι δυνάμεις δίνουν μάχη για να σταματήσουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Έντονο πρόβλημα δημιουργούν και οι πυκνοί καπνοί, οι οποίοι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Ειδικότερα, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν έρθει σε επαφή με τον αερολιμενάρχη να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, λόγω του ότι η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί ο πυκνός καπνός να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.

Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 στους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους

Λίγο πριν τις 18:30 η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους της πόλης της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σπίτια τους με κλειστά παράθυρα, καθώς η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Ταυτόχρονα παραπέμπονται σε ιστότοπο στο διαδίκτυο για οδηγίες αυτοπροστασίας. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας tinyurl.com/mtn9nu63»