Χρειάζεται συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια μεγάλης κλίμακας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, και η Κύπρος συμμετέχει στην προσπάθεια ως και η ίδια θύμα εισβολής, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός μιλώντας στην τελετή υπογραφής πρόθεσης συμμετοχής 16 χωρών στο ταμείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για Στήριξη της Ουκρανίας (EU4U) στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης.
Το ταμείο της ΕΤΕπ για στήριξη της Ουκρανίας αναμένεται πως θα έχει τελικό μέγεθος πέραν των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αρχικές δεσμεύσεις από τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες ανέρχονταν σε σύνολο 377,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν έχουν επιβεβαιώσει και η Κύπρος, το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία, η Εσθονία και η Ελλάδα, ενώ τα ακριβή ποσά θα ανακοινωθούν αργότερα.
«Δεδομένων των καταστροφικών συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι προσπάθειες της ΕΕ για στήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας πρέπει να συνεχιστούν», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.
«Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα απαιτήσει συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια μεγάλης κλίμακας, από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Η επίδειξη αλληλεγγύης έχει ζωτική σημασία σε περιόδους κρίσης», πρόσθεσε.
«Σήμερα, η Κύπρος ως και η ίδια θύμα της παράνομης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής του εδάφους της δηλώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο ταμείο EU4U της ΕΤΕπ και επαναλαμβάνει την αμέριστη υποστήριξή της και αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό» σημείωσε.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια στους εκτοπισμένους Ουκρανούς που φιλοξενούνται στο νησί μας» κατέληξε.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕπ, το ταμείο έχει ως στόχο να καταστεί προσωρινή λύση γέφυρα για στήριξη της Ουκρανίας μέχρι την δημιουργία μακροπρόθεσμων μέτρων από την ΕΕ, και θα διευκολύνει έργα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα εστιάζοντας σε τοπικές υποδομές όπως σχολεία και νοσοκομεία, δίκτυα μεταφορών, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων, δυνατότητες ψηφιακής ασφάλειας και κυβερνοασφάλεια, καθώς και βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για Ουκρανούς επιχειρηματίες.
Πηγή: philenews.com