Οι Ρώσοι καταφέρνουν και συνεχίζουν την προέλαση τους στο βόρειο μέτωπο του Κουπιάνσκ στο Χάρκοβο και η πόλη έχει πλήρως κυκλωθεί από το βόρειο πλευρό της με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η ουκρανικές δυνάμεις εντός της πόλης και στα περίχωρα της να βομβαρδίζονται ανηλεώς από το ρωσικό Πυροβολικό.

Οι Ουκρανοί επειδή έχουν διάθεση τις μεγαλύτερες δυνάμεις τους στα μέτωπα του Ντόνμπας και της Ζαπορίζια και επειδή δεν διαθέτουν πλέον σημαντικές εφεδρείες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στο μέτωπο του Χάρκοβο καθώς οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκεί δεν είναι επαρκείς.
Στο ρωσικό επιτελείο πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να διασπάσουν όλες τις ουκρανικές γραμμές και να πάρουν την πόλη του Κουπιάνσκ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μία τέτοια εξέλιξη θα φέρεις σε μεγάλη δυσκολία της δύναμης των ουκρανών και στην Ζαπορίζια και στο Ντόνμπας καθώς η πόλη αυτή αποτελεί μεγάλο σιδηροδρομικό κόμβο.

 

Στο μέτωπο του Μπάχμουτ, Ο ρωσικός στρατός έχει ισχυροποίηση της θέσης του στην Μπερχίβκα, που παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί για αρκετές ημέρες ισχυριζόντουσαν πως είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στον οικισμό και ότι θα τον καταλάμβαναν σύντομα αυτό τελικά δεν επετεύχθη ποτέ.

Ακόμα και όταν κατάφερα να φτάσουν στα πρώτα ρωσικά χαρακώματα εκεί ανακάλυψαν πως ήταν κι αυτά παγιδευμένα με νάρκες με αποτέλεσμα οι επιθέσεις τους να καταλήγουν σε τραγωδίες.

Ο οικισμός αυτός αποτελεί κλειδί για την βόρεια πύλη του Μπάχμουτ, όπως η Κλισίιβκα αποτελεί το κλειδί για τη νότια πύλη της πόλης.

Βέβαια ακόμα κι αν καταλάμβαναν οι Ουκρανοί αυτούς οικισμούς θα έπρεπε να πολεμήσουν ένα διάστημα 8-9 μηνών για να μπορέσουν να καταλάβουν την πόλη όπως ακριβώς έκαναν πριν από αυτούς και οι Ρώσοι. Αυτό δε γα για έναν μικρότερο στρατό ο οποίος υποτίθεται ότι αντεπιτίθεται είναι απαγορευτικό. Οι αντεπιθέσεις δεν μπορούν να κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην Ζαπορίζια συνεχίζονται οι ουκρανικές επιθέσεις όπως επίσης συνεχίζεται αυτό που συμβαίνει από την αρχή της ουκρανικής αντεπιθέσεις να μην παράγουν κανένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Αντίθετα το μόνο που παράγουν, είναι βαριές απώλειες για του Ουκρανούς, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πυκνό πλέγμα από παγίδες που δημιούργησαν οι Ρώσοι στην διάρκεια των εννέα μηνών που είχαν ως διαθέσιμο χρόνο, και συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα πολυπληθή ναρκοπέδια που καλύπτουν κάθε τετραγωνικό μέτρο του εδάφους της Ζαπορίζια όπως και του Ντόνμπας.

Οι Ρώσοι σκοπίμως πραγματοποιούν τακτικές υποχωρήσεις σε διάφορα σημεία του μετώπου για να παραπλανήσουν τους Ουκρανούς ώστε να διεισδύσουν μερικές εκατοντάδες μέτρα μέχρι να συναντήσουν τα ρωσικά ναρκοπέδια και εκεί ξεκινούν να τους πλήττουν με πυρά πυροβολικού, αποκόπτοντας έτσι και την όποια διέξοδο αποχώρησης και τους εξοντώνουν μέχρι τον τελευταίο.

Υπάρχουν πλείστες αναφορές για λόγους των 100 αντρών που κατέληξαν να έχουν επιζώντες μέχρι και τρία ή τέσσερα άτομα!

Το ρωσικό ΥΠΑΜ δημοσίευσε βίντεο που απεικονίζει την εργασία μονάδων μηχανικού των αερομεταφερόμενων δυνάμεων στην βόρεια πλευρά της κατεύθυνσης του Μπαχμούτ.

Ναρκοθετούν κάθε βράδυ την πρώτη γραμμή του μετώπου, επειδή πρέπει να καλυφθούν κενά στα ναρκοπέδια, τα οποία δημιουργήθηκαν από πρόσφατες προσπάθειες του ουκρανικού στρατού να τα διασπάσει.

Εγκαθιστούν αντιαρματικές νάρκες και νάρκες κατά προσωπικού ανά ένα μέτρο. Μέσα σε δύο ώρες παρατάχθηκαν περισσότερες από 400 τέτοιες εκρηκτικές συσκευές.

Εκατοντάδες δυτικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού ανατινάχτηκαν μέσα σε αυτά τα επιτυχημένα όπως αποδείχτηκε ναρκοπέδια.