Απόφαση των ΗΠΑ η αποστολή των όπλων διασποράς, όχι του ΝΑΤΟ – Έντονες διαφωνίες
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ καλωσόρισε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλει στο Κίεβο βόμβες διασποράς, λέγοντας ότι θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών αλλά υποσχέθηκε ότι τα πυρομαχικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν σε έδαφος της Ρωσίας.
Ο Ρέζνικοφ δήλωσε ότι τα πυρομαχικά θα βοηθήσουν στο να προστατευθούν οι ζωές των Ουκρανών στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα τηρεί μια αυστηρή καταγραφή ως προς την χρήση τους και θα ανταλλάσσει πληροφορίες με τους εταίρους της
«Η θέση μας είναι απλή-χρειαζόμαστε να απελευθερώσουμε τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη μας και να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων μας», έγραψε ο Ρέζνικοφ σε ανάρτηση του στο Twitter.
«Η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα πυρομαχικά μόνο για να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη της που είναι διεθνώς αναγνωρισμένα. Τα πυρομαχικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν στην επίσημα αναγνωρισμένη επικράτεια της Ρωσίας».
Τα πυρά της Μόσχας
Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα σε δήλωσή της σήμερα Σάββατο, ανέφερε: «Είναι μια πράξη απόγνωσης και δείχνει αδυναμία στο φόντο της αποτυχίας της πολυδιαφημισμένης ουκρανικής αντεπίθεσης. Το τελευταίο “θαυματουργό όπλο” στο οποίο ποντάρουν η Ουάσιγκτον και το Κίεβο, χωρίς να σκέφτονται τις σοβαρές συνέπειες, δεν θα έχει καμία επίδραση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η Ζαχάροβα είπε ότι η απόφαση αυτή των ΗΠΑ δείχνει την «επιθετική αντιρωσική πορεία των ΗΠΑ, η οποία στοχεύει στην παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο».
Είπε επίσης ότι οι υποσχέσεις της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει υπεύθυνα τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά «δεν αξίζουν τίποτα».
Τα πυρομαχικά διασποράς απαγορεύονται σε περισσότερες από 100 χώρες. Συνήθως σκορπίζουν πολλές μικρότερες βόμβες σε μια ευρεία περιοχή, μερικές φορές τόσο μεγάλη όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, και μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως. Αυτά που αποτυγχάνουν να εκραγούν απειλούν τους αμάχους, ειδικά τα παιδιά, για δεκαετίες μετά το τέλος μιας σύγκρουσης.
Υπάρχει όμως έντονη ανησυχία στην Ουάσιγκτον και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες για την αργή πρόοδο της καλοκαιρινής αντεπίθεσης της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει την 500ή του ημέρα το Σάββατο (8.7). Οι Ουκρανοί διοικητές λένε ότι οι Ρώσοι αντίπαλοί τους έχουν υπεροχή στο πυροβολικό και τα βαριά άρματα μάχης, περιορίζοντας την ικανότητα των στρατευμάτων τους να προχωρήσουν.
Το χρονοδιάγραμμα είναι περίπλοκο για τον Μπάιντεν, ο οποίος ταξιδεύει στην Ευρώπη για μια συνάντηση του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, την επόμενη εβδομάδα. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τόνισε την Παρασκευή ότι η στρατιωτική συμμαχία δεν παίρνει θέση για τα πυρομαχικά διασποράς. «Επομένως, εναπόκειται σε αυτούς τους μεμονωμένους συμμάχους να λάβουν αυτές τις αποφάσεις», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν δριμύτατα την απόφαση του Aμερικανού προέδρου, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον 149 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν παγκοσμίως από όπλα διασποράς το 2021, σύμφωνα με το Cluster Munition Monitor.
Οι περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας – υπέγραψαν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα πυρομαχικά διασποράς το 2008. Η Αμερική, η Ρωσία και η Ουκρανία δεν υπέγραψαν ποτέ τη συνθήκη, επιμένοντας ότι υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες η χρήση των όπλων είναι απαραίτητη.
Η τελευταία συντονισμένη αμερικανική χρήση βομβών διασποράς ήταν κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Όμως οι αμερικανικές δυνάμεις τις θεωρούσαν βασικό όπλο κατά την εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα πρώτα τρία χρόνια αυτής της σύγκρουσης, εκτιμάται ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έριξε περισσότερες από 1.500 βόμβες διασποράς στο Αφγανιστάν.
Η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι αντιτίθεται στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit είπε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο: «Είμαστε σίγουροι ότι οι φίλοι μας στις ΗΠΑ δεν πήραν την απόφαση σχετικά με την προμήθεια τέτοιων πυρομαχικών. Πρέπει να θυμόμαστε για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς σε μεγάλη κλίμακα στον παράνομο επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
Ένας νόμος του 2009 απαγορεύει τις εξαγωγές αμερικανικών πυρομαχικών διασποράς με ποσοστά αστοχίας βομβών υψηλότερα από 1%, το οποίο ισχύει σχεδόν για το σύνολο του αμερικανικού στρατιωτικού αποθέματος. Αλλά ο Μπάιντεν μπορεί να παραιτηθεί από τις απαγορεύσεις γύρω από τα πυρομαχικά.
Τι είναι τα πυρομαχικά διασποράς;
Τα πυρομαχικά διασποράς είναι μια μέθοδος διασποράς μεγάλου αριθμού μικροσκοπικών βομβών από πύραυλο ή βλήμα πυροβολικού που τις διασκορπίζει κατά τη διάρκεια της πτήσης σε μια ευρεία περιοχή.
Προορίζονται να εκραγούν κατά την πρόσκρουση, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό δεν εκρήγνυνται αρχικά – αυτό συμβαίνει ειδικά εάν προσγειώνονται σε βρεγμένο ή μαλακό έδαφος. Στη συνέχεια, μπορούν να εκραγούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία όταν τα μεταφέρουν ή τα πατήσουν, σκοτώνοντας ή ακρωτηριάζοντας το θύμα.
Από στρατιωτική άποψη, μπορεί να είναι τρομερά αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται ενάντια σε σκαμμένα χερσαία στρατεύματα σε χαρακώματα και οχυρές θέσεις, καθιστώντας μεγάλες περιοχές πολύ επικίνδυνες για να μετακινηθούν μέχρι να καθαριστούν προσεκτικά.
Γιατί απαγορεύονται;
Περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν υπογράψει μια διεθνή συνθήκη – τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς – που απαγορεύει τη χρήση ή την αποθήκευση αυτών των όπλων λόγω της αδιάκριτης επίδρασής τους στον άμαχο πληθυσμό.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε τραυματισμούς, καθώς μπορεί να μοιάζουν με ένα μικρό παιχνίδι που έχει αφεθεί σε κατοικημένη ή αγροτική περιοχή και συχνά τα μαζεύουν από περιέργεια. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν περιγράψει τα πυρομαχικά διασποράς ως «απεχθή», ακόμη και έγκλημα πολέμου.