Monday, November 25, 2024
Home » EuroAsia Interconnector: Υπογράφει με Nexans για τη διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου

EuroAsia Interconnector: Υπογράφει με Nexans για τη διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου

0 comments

Το project έχει αποκτήσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα, καθώς έχει χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος. Οι εξελίξεις στη σύνδεση με την Αίγυπτο. Τα δεδομένα για τις διασυνδέσεις στα βόρεια.

Σε ρότα κατασκευής εισέρχεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, τις αμέσως επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ EuroAsia Interconnector Ltd και Nexans για την ανάθεση στη δεύτερη της προμήθειας και εγκατάστασης των καλωδίων εμποτισμένης μάζας (ΜΙ) HVDC 500 KV HVDC για τη ζεύξη των δύο χωρών, ισχύος 1.000 MW. Η Nexans είχε επιλεγεί από τον φορέα του έργου, ως προτιμώμενος πλειοδότης, τον Ιούλιο του 2022.

Καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση της υπογραφής της σύμβασης διαδραμάτισε ο ΑΔΜΗΕ, με την επίσημη είσοδό του, την προηγούμενη εβδομάδα, ως μετόχου με 25% στην EuroAsia Interconnector. Τα στελέχη του Διαχειριστή εργάστηκαν αδιάλειπτα τις τελευταίες ημέρες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών. Να θυμίσουμε ότι από το 2021 ο ΑΔΜΗΕ έχει λειτουργήσει ως τεχνικός σύμβουλος του έργου, για τη σχεδιαστική ωρίμανσή του και τη χρηματοδοτική ενίσχυσή του.

Το project έχει αποκτήσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα, καθώς έχει χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και προβλέπει τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων της Ελλάδας (στην Κρήτη) και της Κύπρου, καθώς και της Κύπρου με το Ισραήλ.

Όπως έχει ανακοινώσει η Nexans, όταν ολοκληρωθεί το τμήμα μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου θα είναι το μεγαλύτερο και βαθύτερο έργο υποθαλάσσιου καλωδίου HVDC που έγινε ποτέ, με διπολικά καλώδια 2×900 χλμ. και βάθος νερού τα 3.000 μ. Σε πρώτη φάση, η ζεύξη θα είναι ισχύος 1.000 MW, ωστόσο, θα υπάρξει δυνατότητα αύξησης στα 2.000 MW. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, οι δύο πόλοι ισχύος του διπόλου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αντίστοιχα το 2026 και το 2028.

Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ από το RRF, μέσω του εθνικού, αντίστοιχου, σχεδίου της Κύπρου, καθώς και 657 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη (Connecting Europe Facility, CEF).

Επόμενο, διεθνές, στοίχημα για τον ΑΔΜΗΕ είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, με τον διακριτικό τίτλο GREGY, ένα έργο το οποίο μπαίνει σε φάση ωρίμανσης, μετά το πράσινο φως που δόθηκε από την Ε.Ε. να συμπεριληφθεί στην οριστική λίστα με Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI). Το συγκεκριμένο έργο θα αποκτήσει σφραγίδα PMI. Η λίστα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το φθινόπωρο.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσει μετοχική συμμετοχή στον φορέα του έργου, την εταιρεία Elica SA, του ομίλου Κοπελούζου. Προς τούτου, μάλιστα, έχει υπογραφεί τον περασμένο Μάιο MOU μεταξύ των δύο πλευρών, για την έναρξη αποκλειστικών συζητήσεων, που θα αφορούν στην αξιολόγηση της εισόδου του ΑΔΜΗΕ στην Elica, με ποσοστό έως 33,3%. Ανάλογο ποσοστό προτίθεται να αποκτήσει και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου (EETC).

Οι βόρειες διασυνδέσεις

Χθες ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, υπερυψηλής τάσης 400 KV. Ένα έργο το οποίο ολοκλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ εντός της προθεσμίας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από εξωγενή προβλήματα, όπως η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα που δημιούργησε η πανδημία της Covid, οι συνακόλουθες ανατιμήσεις υλικών, αλλά και η έλλειψη εργατικών χεριών.

Η προσοχή του Διαχειριστή στρέφεται τώρα στις επόμενες διασυνδέσεις, που έχουν συμπεριληφθεί στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξής του, με πρώτη την Ιταλία. Για τη δεύτερη, επίσης, ηλεκτρική διασύνδεση με τη χώρα αυτή, ΑΔΜΗΕ και ο αντίστοιχος Διαχειριστής, TERNA, συμφώνησαν οριστικά ότι θα είναι ισχύος 1.000 MW, ανεβάζοντας έτσι τη δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών στα 1.500 MW.

Οριστικοποίησαν, επίσης, τους χώρους όπου θα εγκατασταθούν οι Σταθμοί Μετατροπέων (Converters) σε κάθε σημείο σύνδεσης, ένα κρίσιμο και σημαντικό βήμα. Για το έργο αυτό απομένουν να γίνουν ακόμη ορισμένες τεχνικές μελέτες, ώστε να φθάσει η κατασκευή του να δημοπρατηθεί.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος και Αλβανίας, με γραμμή μεταφοράς 400 KV, έχει καταρχάς συμφωνηθεί με τον αντίστοιχο Διαχειριστή και το έργο βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης. Με την Αλβανία υπάρχουν ήδη δύο γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, 150 KV και 400 KV, κι αυτή θα είναι η τρίτη. Εκτός από τη νέα γραμμή, μελετάται και η κατασκευή Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στο ελληνικό Σύστημα.

Στους σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ εξακολουθεί να περιλαμβάνεται η αναβάθμιση δύο ακόμη διασυνδέσεων. Με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η κατασκευή δεύτερης γραμμής με την Τουρκία συναρτάται άμεσα με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πηγή : euro2day.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More